Wandel door de Friese streken

Met ieder hun eigen verhaal!

Kom jij langs in één van deze Friese streken?


In Friesland worden een aantal grote streken onderscheiden, de Friese Wouden, de Kleistreek, de Zuidwesthoek en de Waddeneilanden. Iedere streek heeft iets bijzonders.

Friese streken

Groene graslanden, meren, moerassen, fleurige heide, en langgestrekte wadden, dat is Friesland. De verschillende gebieden in Friesland hebben ieder hun eigen karakter en uitstraling. Dit maakt iedere streek weer een compleet nieuwe ervaring. Bovendien hebben de streken ook ieder weer hun eigen versie van de Friese taal.

De Kleistreek

De kleistreek, die zich in het noordwesten van Friesland bevindt, is een bijzonder stukje van Friesland. Het is een uitgestrekt gebied met vele weilanden waarin niet alleen vee rondloopt, maar ook verscheidene vogels rondvliegen en nesten bouwen. Daarnaast is het een streek voor akkerbouwers en aardappeltelers. Boeren verbouwen hier eigen groentes en aardappels. Regelmatig vind je langs de weg de mogelijkheid om bij een boer zelf deze producten te kopen. Vers en echt lokaal! De kleistreek is een gebied die het hele jaar door mooi is voor wandeltochten.

Meer over de Kleistreek

De Friese Wouden

In het zuidoosten van Friesland vind je de Friese Wouden. Herkenbaar zijn de houtwallen, heidevelden, graslanden en rustgevende beekjes. Het hele jaar door kun je genieten van dit unieke stukje Friesland. Je kunt hier heerlijk wandelen. Bomen en sloten bepalen het gebied. Bij de Elzensingels staan de bomen langs de sloten. De elzensingels waren in eerste instantie geplaatst om het vee te keren, maar nu onderdeel van de uitstraling van het gebied. Tussen de boomsingels vind je kleine waterplasjes waar de restanten van pingo’s uit de laatste ijstijd in terug te zien zijn. Je kunt hier buiten het broedseizoen, welke loopt van april tot juli, heerlijk fietsen op de hiervoor gecreëerde paden. Op sommige plekken staan de bomen anderhalve meter boven de grond, op een houtwal. Dit worden Dykswâlen genoemd. Naast de bomen en sloten in dit gebied zijn er ook vele klinkerpaden en zandweggetjes te vinden. In de tijd van de Middeleeuwen waren dit korte routes voor naar kloosters, boerderijen en kerken.

Meer over de Friese Wouden

De Zuidwesthoek

De Zuidwesthoek is een gebied met uitersten. Waar het water de openheid van het gebied illustreert is het met de bossen en het reliëf ook zeker een besloten omgeving. In deze streek vind je maar liefst zeven van de elf Friese steden: Sneek, Stavoren, Bolsward, Hindeloopen, Sloten, Workum en IJlst. Andere belangrijke plaatsen zijn Heeg, Lemmer, Balk, Woudsend en Makkum. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. De streek van de Friese Meren, ofwel de Zuidwesthoek, is het grootste aaneengesloten merengebied van West-Europa. Het is gevormd onder invloed van overstromingen en veenafgravingen. Nu staat het bekend als een watersportgebied met ongekende mogelijkheden. Een evenement als het Skûtsje Silen is het bezoeken waard, maar ook rust- en natuurzoekers vinden alles wat ze wensen in de Zuidwesthoek.

De Waddeneilanden

Een bijzonder stukje Friesland. Vanaf het moment dat je op de boot stapt naar een van de vijf eilanden waan je je al in een compleet andere wereld. Drie van de vijf eilanden zijn via Friesland te bereiken, namelijk Vlieland, Terschelling en Ameland. Schiermonnikoog is via het Groningse Lauwersoog te bereiken en op Texel kom je door vanuit het Noord-Hollandse Den Helder te vertrekken. De combinatie van de open horizon, de grenzeloze lucht die zich boven de Waddenzee uitstrekt en de natuurlijke overgang tussen wadplaten en de zee maakt een bezoek aan de Wadden tot een bijzondere ervaring. Heerlijk uitwaaien op de stranden, een bezoek brengen aan de vuurtoren, fietsen door de duinen, heerlijk eten en drinken. Bovendien zijn er regelmatig gezellige evenementen wat je dagje op het eiland helemaal af maakt. Overnachtingsmogelijkheden zijn er volop, of je nou op zoek bent naar een camping of vakantiepark of een hotel of Bed & Breakfast.

Meer over de Waddeneilanden

Nationale parken

In Friesland vind je maar liefst vier Nationale Parken en twee Nationale Landschappen. Zeldzame en uitgesproken landschappen kenmerken het gebied en vallen zowel nationaal als internationaal op. In deze gebieden kun je heerlijk wandelen en fietsen. Zo kun je optimaal genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Onderstaande Nationale Parken en Nationale Landschappen zijn te bezoeken:

  • Nationaal Park Drents-Friese Wold
  • Nationaal Park Schiermonnikoog
  • Nationaal Park Lauwersmeer
  • Nationaal Park de Alde Feanen
  • Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
  • Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden

Overnachten in één van deze prachtige gebieden?

Pagina delen:  


Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.