Waddenwandelen

Wandelend door dit speciale stukje Friesland!

Kom jij Waddenwandelen?


Te voet is het waddengebied goed te ontdekken. Er is hier ook veel te ontdekken, met de rijke natuur en grote hoeveelheid aan vogels!

Ruim 1200 kilometer wandelplezier aan weerszijde van de Waddenzee. Ontdek de oude cultuurlandschappen, de gevarieerde natuur en de rijke cultuurhistorie van kust en eilanden. Of je nu van een ommetje houdt of van lange afstanden, een middagje op pad of meerdaagse tochten, je kiest zelf de wandeling die bij je past. Voel de wind door je haren en proef het zout op je lippen.

Het Waddengebied

Het gebied rond de Waddenzee is een bijzonder stukje natuur. In 2009 is de Waddenzee dan ook op de lijst van UNESCO Werelderfgoed geplaatst. Bovendien is dit gebied van levensbelang voor de miljoenen vogels die hier overvliegen en voedsel zoeken tijdens hun trektocht. Met aan de ene kant de waddeneilanden, waar de wind, zee en het strand samenkomen en aan de andere kant het kustgebied, een perfect wandelgebied voor de natuurliefhebbers! Hier is nog veel terug te vinden van de geschiedenis. Aan de Terpen en Wierden kun je zien waar het water tot in de late Middeleeuwen binnendrong. De vier belangrijkste plekjes langs het waddengebied zijn:

  • Harlingen, met haar haven, visserijdagen en gezellige centrum
  • Lauwersland, waar je kunt wandelen door het Nationaal Park Lauwersmeer
  • Uytland. Een uitgestrekt plattelandsgebied waar je kunt genieten van natuur, cultuur en historie
  • Het Terpelân, met 29 dorpen een cultuur-historisch gebied

Welke kant je ook kiest van de Waddenzee, je kunt overal heerlijk wandelen.

Bewegwijzering

De routes langs het waddengebied zijn goed te volgen met de bewegwijzering die hier is aangebracht. Met zwarte kunststof palen en hierop vierkante markering in blauw-rood. Aan de bovenkant van de markering is het waddenwandel logo afgebeeld, hieronder staat het knooppunt en een richtingaanwijzer. De dagwandelingen kunnen ook worden bewandeld aan de hand van de knooppunten.

Wadlopen

Waddenwandelen voert je langs de mooiste plekjes rondom het wad. Een wandeling over het wad kan natuurlijk ook. Een belevenis in pure natuur. Door de aantrekkingskracht van de maan op de aarde, is het twee keer per dag eb en vloed. Van zo’n 2,5 voor tot een uur na laagwater kun je door de waddenzee lopen.Je loopt langs kwelders, slikvelden, zandbanken, mosselbanken en geulen. Je kunt zelfs naar een aantal eilanden lopen. Een prachtige belevenis, maar niet geheel risicoloos. Loop daarom altijd onder begeleiding en niet met kleine kinderen of honden.

Plan hier jouw route

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.