Alle Wandelroutes van Friesland

Kom langs de meest unieke plekjes!

De leukste Wandelroutes van Friesland


Met onze wandelroutes kom je langs vele mooie plekjes in Friesland. De veelzijdigheid van de provincie is goed terug te zien in deze routes. Je komt langs water, loopt door bossen of van stad naar stad! En overal is wel iets te beleven, te zien of te doen. Lekker actief door de rustige omgeving en uitgestrekte velden van Friesland.

Wandelen in Friesland

Friesland is voor de wandelaars onder ons een prima bestemming! De afwisselingen in de natuur maken elke wandeling weer net ietsjes anders. Loop door het bosrijke Beetsterzwaag, of langs de zeedijk in Harlingen. Liever door kleine dorpjes? Met meer dan 50 wandelroutes in Friesland kun je gewoon kiezen wat bij jou past! De routes verschillen in afstand. Zo zijn er routes van 5 kilometer lang, maar ook van meer dan 40 kilometer. Zeker is in elk geval dat je langs de mooiste plekjes komt en Friesland echt leert kennen!

Wandelroutes

Friesland biedt veel mogelijkheden op het gebied van wandelen. Verspreid over de provincie zijn routes aangelegd welke je langs prachtige stukjes van Friesland leiden. Met meer dan 50 routes is er volop keuze! Zowel voor jou alleen, als stel of met het gehele gezin zijn er zeer geschikte routes. Je komt bij plekjes waar je met de auto en fiets niet kan komen, dat maakt het wel extra speciaal. Vergeet ook vooral je verrekijker en camera niet. Er zijn namelijk veel bijzondere dieren, vogels en planten te ontdekken. De Lendevallei is één van de vele plekjes waar een route doorheen loopt. in dit moerasgebied vind je bijzondere moerasvogels. Het is een gebied van rust en ruimte. Terwijl je daar bent kun je gelijk de monumentale achtkante watermolen, de Gooyer, bekijken. In de omgeving van het Lauwersmeer vind je ook een prachtig wandelgebied.

Cultuur wandelroutes

Er zijn ook routes speciaal gericht op de cultuur van Friesland en bepaalde gebieden. Zo is in Bergum een cultuurhistorische wandelroute, welke je mee terug neemt naar de geschiedenis van deze streek. Te voet kom je langs 20 bezienswaardigheden, zoals het oudste woonhuis van het dorp en verscheidene beelden. Ook kom je langs het Streekmuseum, de Volkssterrenwacht. Hier zijn vele archeologische en geologische vondsten tentoongesteld. Informatie over de bekende Burgumer Hendrik Bulthuis vind je hier ook. Deze wandeling is in totaal zo’n 9 kilometer. Wanneer je je bevindt in het westen van Friesland is de route van Planetarium tot Fibula zeker een aanrader. Het brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de oude universiteitsstad Franeker en omstreken. Met een lengte van 14 kilometer is deze route ietsje langer. Een route met een zelfde lengte is de Pingjumer Gulden Halsband, een tocht over de oudste dijken van Friesland. Dit gebied kent een rijke historie met veel herinneringen aan Menno Simons, de grondlegger van de doopsgezinde kerk.

Ontdek alle wandelroutes

De kunstroute

Te voet langs de meest indrukwekkende kunstobjecten. Deze speciaal samengestelde wandelroutes voeren je langs de meest imposante kunst in Friesland. Op deze manier kun je kennismaken met kunst, waar je anders misschien overheen zou kijken. En met onderstaande mis je niets.

  • Atelierroute in Leeuwarden
  • Kunstroute in Franekeradeel
  • Kunstrouteboek – kunstwerken aan de weg in Ooststellingwerf
  • Kunst aan de kust in Harlingen

Er zijn verschillende routes die je langs kunstobjecten brengen in de omgeving. Daarnaast brengen de routes je naar verschillende gebouwen waar je van kunst kunt genieten, zoals bijvoorbeeld musea, kerken of ateliers.

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen:  


Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.