Kom jij langs in Workum?

Eén van de oudste stadjes van Friesland

Kom jij langs in Workum?


Het stadje Workum ligt in de Zuidwesthoek van Friesland en is één van de oudste stadjes van deze provincie.

De stad

Sinds 1399 heeft Workum stadsrechten en behoort het tot de Friese elf steden. Een gegraven waterweg, de Wymerts, verbond de haven met de binnenmeren in Friesland.

Bezienswaardigheden in Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman, maar er is ook museum waar je kennis maakt met de rijke historie van Workum. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf; de vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. Je kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving. Ontdek ook het Museum Warkums Erfskip en de Sint-Gertrudiskerk. Deze laatste heeft een losstaande toren en ervoor staat een bronzen beeld van Uffing. Uffing is een beroemde Workumse monnik. Workum staat ook bekend om het aardewerk en vlakbij de sluis in Workum vind je de Joodse Begraafplaats die dateert van 1664.

Activiteiten in Workum

Als je naar Workum gaat, moet je zeker het Jopie Huisman Museum bezoeken. In het museum worden werken van kunstschilder Jopie Huisman geëxposeerd. Ook is het mogelijk om een fietstocht van 25 kilometer te maken rond de plaatsen die op de werken te zien zijn en erg belangrijk voor hem waren. Of wat dacht je van een actieve zeiltocht over het dichtbij gelegen IJsselmeer of de Friese Meren? Natuurlijk kun je ook de omgeving leren kennen vanuit een kano of motorbootje.

Overnachten in Workum

Eigenlijk heb je helemaal geen tijd om te slapen, zoveel is er te doen in en rond Workum. Gelukkig ligt de viersterren camping met bungalowpark en jachthaven pal aan de IJsselmeerkust, zodat je ’s avonds de zon in het IJsselmeer ziet zakken en bij het krieken van de dag alweer op het strand kunt staan. Kan, maar het hoeft niet natuurlijk. Slapen kan natuurlijk ook in de eigen boot. Zowel aan het IJsselmeer als vanaf de meren zijn ligplaatsen en jachthavens voorhanden met de nodige sanitaire voorzieningen. Wie geen eigen boot of tent heeft en luxe en de gezelligheid van de stad Workum dichtbij wil hebben, heeft keus uit hotels en B&B’s. Allemaal op loopafstand van het centrum.

Juist op zoek naar rust en ruimte en volop speelgelegenheid voor de kinderen? Dan zijn er in de omgeving verschillende boerderijcampings te vinden. Lekker veel ruimte om de tent, verstoppertje spelen met de andere kinderen, hutten bouwen en kijken bij het melken. Daar kan geen animatieteam tegenop. En wie weet wordt er wel een kalfje geboren! Blijf jij overnachten in Workum?

Evenementen in Workum

De herfstvakantie staat iedere jaar weer in het teken van de Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Op traditioneel ambachtelijke wijze wordt er gevist tijdens de visserijdagen. Stront wordt weer gevaren naar het Westland tijdens de strontrace. Zeilers starten in Workum en moeten via het IJsselmeer naar de Bollenstreek varen en wordt uiteindelijk weer naar Workum teruggekeerd. De naam van deze zeilwedstrijd komt van de historische vaarroute waarbij mest van Friese boeren naar de Hollandse gronden werd vervoerd. De Beurtveer zeilt met passagiers over het IJsselmeer naar Amsterdam. Dit alles zonder gebruik van de motor. In het weekend vooraf is er het Liereliet festival. Een Internationaal Festival van Maritieme Muziek met internationale artiesten.

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!