Cultuur in de Friese Wouden


De Friezen staan bekend als een trots volk, en dat is niet voor niets! Ze hebben namelijk een rijke cultuur waar ze trots op mogen zijn. Een eigen erkende taal, volkslied, wapen en de bekende Friese vlag maken deze provincie uniek. De Friese Wouden zijn enorm veelzijdig! Ze staan niet alleen bekend om de vele wandelpaden, fietsroutes en natuur, maar ook om de grote hoeveelheid kunst en cultuur die Zuidoost Friesland rijk is. Combineer je verblijf in Friesland eens met een bezoek aan één van de vele musea, neem een kijkje in een ateliers van de vele kunstenaars of geniet van een prachtig openluchtconcert. Geen gebrek aan musea en galeries in de Friese Wouden. Of je nu van hedendaagse kunst, oude ambachten of molens houdt; je komt tijd te kort om alles te bewonderen. Naast kijken is er ook een groot aanbod om te luisteren. Er worden met regelmaat concerten gegeven op de meest bijzondere plekken, zoals in een leegstaande kerk, een tuin, park, maar zelfs in het moeras. Deze combinaties zorgen voor een unieke beleving!

Typisch Fries

Friesland is uniek in haar dingen, zo heeft het een eigen taal, volkslied, wapen en zeer herkenbare vlag! In Friesland spreekt men Fries, een taal die inmiddels meer dan 1500 jaar oud is. Het is een officieel erkende tweede rijkstaal van Nederland. Van de inwoners spreekt 74% Fries. Hier hoort uiteraard ook een Fries volkslied bij, welke trots tijdens huldigingen en speciale gelegenheden wordt gezongen. En wie kent niet het pompeblêd, een soort van hart op de vlag van Friesland? Het pompeblêd waarvan er zeven op de vlag staan kenmerkt het blad van een waterlelie en staat voor de vrije Zeven Friese Zeelanden uit de Middeleeuwen. Dit waren zelfstandige landstreken langs de kust van Alkmaar tot de Weser in Duitsland.


Historie

De rijke historie van de Friese wouden is het fundament voor de cultuur en zelfs natuur van deze regio, gekenmerkt door weelde en armoede. Dit vind je terug in de overblijfselen van de turfwinning door de arme Friese arbeiders maar aan de andere kant rijkdom van vorsten en adel, met hun landgoederen en koninklijke bossen. De regio heeft een lange rijke geschiedenis op het gebied van vervoer over water. Neem bijvoorbeeld het skûtsjesilen of de Turfroute. Ook vind je vandaag de dag  nog steeds de overblijfselen van de Friese Waterlinie, die aan het einde van de 16e eeuw werd aangelegd om de Spanjaarden tegen te houden.

In de regio worden verschillende cultuur(historische) evenementen georganiseerd, klik hier voor leuke tips of kijk op de evenementen kalender.


Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.