Top 10 evenementen Zuidwest Friesland


In Zuidwest Friesland worden ieder jaar evenementen voor jong en oud georganiseerd! Wij hebben een kleine selectie gemaakt namelijk de top 10 van de 'Hoofdevenementen' van onze regio.

1 – Sneekweek

De Sneekweek is het grootste zeilevenement op de Europese binnenwateren. Maar het feest van de Sneekweek is al net zo beroemd als de wedstrijden. Overdag om de eer, ‘s avonds voor de sfeer! Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden in verschillende categorieën op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen. Tevens worden er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd in Sneek, zoals een vlootschouw, diverse muziekpleinen, hardzeildagbraderie, kindermiddag, kermis , wielerronde, rubberbootrace en Slotconcert.

zeilen_wedstrijd

 

 

 

 

 

2 – Friese Ballonfeesten
De Friese Ballonfeesten is een jaarlijks terugkerend evenement dat gehouden wordt vanaf de Nutsbaan in Joure. Tijdens het evenement stijgen ongeveer 35 luchtballonnen op en worden er verschillende nevenactiviteiten georganiseerd. De Ballonfeesten werden in 1986 voor het eerst gehouden. Na een overweldigend succes moest het evenement wel herhaald worden. In 2005 beleefden de feesten hun 20-jarige jubileum, wat op grootse wijze gevierd werd. Er stegen unieke ballonnen uit verschillende landen op, zoals een locomotief uit Duitsland en een draak uit de Verenigde Staten. Het evenement heeft Joure de bijnaam Balloon City gegeven en is één van Nederlands grootste ballonevenementen.

frieseballonfeesten

 

 

 

 

 

3 – Heamieldagen

Wanneer vroeger met harde arbeid de oogst werd binnengehaald en er genoeg voedsel voor de komende winter was, was er grote blijdschap. Een gezamenlijk feest, van stad en platteland. Tijdens deze dagen, die traditiegetrouw worden gehouden in de laatste volle week van juni, beginnend op de woensdagavond, zijn er verschillende festiviteiten in de stad.

 

4 –  Heechspanning

Heechspanning in het Friese Heeg is sinds de start in 1993 uitgegroeid tot een theaterevenement van formaat. Jaarlijks genieten duizenden bezoekers op hemelvaartsdag van de geweldige sfeer in het prachtige watersportdorp. Net als voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een keur aan acts, straatartiesten, muzikanten en optredens te zien.

Fruitmarkt Sneek 2015 (1) - kopie

 

 

 

 

 

 

5 – SKS Skûtsjesilen

Skûtsjes en Friesland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Skûtsjesilen is een prachtig, jaarlijks terugkerend evenement op de Friese meren. Skûtsjesilen is synoniem aan wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen, platbodems. Deze skûtsjes, zeilen veertien dagen lang tegen elkaar om het kampioenschap. Wil je de wedstrijden vanaf de wal of vanuit een boot meemaken?

skutsjesilen

 

 

 

 

 

 

6 – Visserijdagen Makkum, Stavoren  

Volksfeest voor jong & oud! De visserijdagen in Makkum worden elk jaar gehouden ter promotie van de stad en de visserij in het bijzonder. Terwijl vroeger deze visserijdagen maar één dag besloegen zijn het tegenwoordig meerdaagse volksfeesten met muziek, visafslag, vistentoonstellingen, vuurwerk en nog veel meer. Kom eens sfeerproeven, hier moet je een keer geweest zijn!

 

7 – Jaarmarkt
In de regio worden diverse jaarmarkten geouden met vele standhouders. Zo wordt op de derde dinsdag van mei jaarlijks de gezellige jaarmarkt van Sneek met op het Grootzand de weekmarkt met op het Schaapmarktplein het standwerkersconcours en op het Leeuwenburg, de Markstraat en het Oud Kerkhof gezellige kraampjes van diverse standhouders.

 

8 – Cultureel Festival Ut Sneek

Sneek is een stad met een veelheid aan cultuur. Het cultureel festival Ut Sneek brengt alles wat de waterpoortstad te bieden heeft op cultureel gebied samen. Strategisch verspreid in het hart van Sneek staan 7 podia opgesteld waar een keur van artiesten Sneek tot een cultureel hoogtepunt zullen brengen. Bijna 1000 artiesten zullen deze dag hun repertoire ten gehore brengen tijdens (meestal) 2e weekend van juni. Meer info www.sneekismeer.nl.

 

9 – Strontrace, beurtveer en visserijdagen Workum 

In de herfstvakantie is het tijd voor de Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. In de sfeervolle haven van Workum wachten de schepen, glimmend in de herfstzon, op het startsein. Vooraf aan de wedstrijden is er een gezellige Traditionele Maritieme Markt. Gelijktijdig wordt het Internationale Shantyfestival. Workum gehouden dat voor een vrolijke noot zorgt. www.strontrace.nl en www.visserijdagen.nl.

 

10 – Lekker Sneek, het culinaire evenement

Lekker Sneek is het succesvolle culinaire evenement rondom de Martinikerk. Onder het genot van een drankje en muziekoptredens proeft u hier lekkere hapjes van allerlei horecaondernemers. Kinderen kunnen zich lekker uitleven op het grote Waterpoort springkussen. Het eerste weekend van juli is de zomereditie en de wintereditie is het 2e weekend van december.  Meer info. www.sneekismeer.nl.

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.