Steenbakkerij Oostrum
Oostrum
Een 1873 opgerichte stoom-steenfabriek, één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Opvallend in het landschap vlakbij Dokkum, in een bocht van het Dokkumer Grootdiep, is het steenbakkerijcomplex bij het dorpje Oostrum.
In 1873 werd de stoom-steenfabriek opgericht door Jan Helder, handelaar te Aalzum. Het was één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
In de jaren daarna werd het complex steeds meer uitgebreid en de schoorsteen werd uiteindelijk tot 35 meter verhoogd.
De steenbakkerij met schoorsteen, de haaghuizen, de laad- en loswal, het machinehuis, de opslagloods, een blok arbeiderswoningen met turfhok en de verbouwde directeurswoning beschikken over monumentale kwaliteiten en zijn zodoende rijksmonument geworden.
In 1968 kwam er een eind aan de middeleeuwse baksteenproductie in Oostrum. Sinds enkele jaren is de Stichting Industrieel Erfgoed Friesland bezig met het restaureren van het complex.
Het dorp Oostrum telde in de middeleeuwen ook al enkele veldovens waarmee van klei, kloostermoppen werden gebakken. Deze grote bakstenen waren benodigd bij de bouw van kerken en stinzen.