Direkt zum Hauptinhalt

Voormalige Huisartsenpraktijk

Appelscha

Kort na de Grote Oorlog (Eerste Wereldoorlog, 1914–1918, 9 miljoen gesneuvelden) ontstond de “windvlaag des doods”. De Spaanse griep was een pandemie en een menselijk drama van ongekende omvang met wereldwijd 50 miljoen dodelijke slachtoffers. Toen...

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Kort na de Grote Oorlog (Eerste Wereldoorlog, 1914–1918, 9 miljoen gesneuvelden) ontstond de “windvlaag des doods”. De Spaanse griep was een pandemie en een menselijk drama van ongekende omvang met wereldwijd 50 miljoen dodelijke slachtoffers. Toen al ruim 40 jaar en zeker in deze periode van 1918–1920 moest Appelscha het nog steeds stellen zonder een eigen huisarts.

Huisartsen toen

In 1870 kende Appelscha voor het eerst een eigen huisarts: genees- en verloskundige J. Wouters. In 1875 vertrok hij en liet het dorp achter zonder dokter. De inwoners moesten voor hulp naar Oosterwolde of Smilde. Intussen was er enige ondersteuning bij ziekte door de neutrale landelijke kruisvereniging het Groene Kruis, die in 1910 tot stand kwam. Pas 50 jaar later, in 1925, werd de vacature-huisarts ingevuld. In 1926 heeft deze nieuwe huisarts, Wiebe Jans Lojenga, een bouwaanvraag ingediend voor deze woning annex praktijk met apotheek, waar u nu voor staat. Lojenga, inmiddels gemeentelijk geneesheer, werd in 1940 schoolarts, een goed draaiende dokterspraktijk achterlatend.

Gerlachbocht

Lojenga werd opgevolgd door Willem Adriaan Gerlach. Bekend wapenfeit van Gerlach was zijn inzetbaarheid in de Tweede Wereldoorlog. Zo wist hij hulp te bieden aan een zwaargewonde verzetsman, die begin april 1945 door landwachters werd aangeschoten (object 72). Gerlach mocht graag autoracen in de sportauto-klasse op het circuit van Zandvoort. Die ongelukkige Eerste Pinksterdag 9 juni 1957 raakte Gerlach met zijn Porsche Speedster van de baan in een zeer scherpe bocht (in die tijd zonder vangrails, stootkussens of grindbed) en crashte dodelijk. Vandaag de dag zijn de bochten op de meeste circuits vernoemd naar sponsoren of simpelweg genummerd, maar deze gevaarlijke variant kreeg de naam ‘Gerlachbocht’.

Huisartsen nu

Huisarts Coen Bakker nam het stokje over. In 1974 vroeg hij Herman Hoekstra voor vervanging. Dat beviel zo goed, dat zij in dit pand een gezamenlijke praktijk begonnen. In 1989 verhuisde de dokterspraktijk naar de voormalige kleuterschool aan de Alle Wijtzesweg. Daar kwam Jacob Bruins later bij. De huisartsenpraktijk van nu telt meerdere artsen met diverse ondersteuners en specialisten.Tegen de millenniumwissel was in het voormalige praktijkpand een verzekeringsbedrijf gevestigd. In 2011 ging het over in andere handen: woonaccessoires en bloemenbinderij “Winanda’s Jaargetijden”.

Entfernung zu Ihrem Standort:

Hier finden Sie Voormalige Huisartsenpraktijk

Vaart Zuidzijde 37
Appelscha
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse