Weperbult aan de Helomaweg
Fochteloo
Voor u ligt een heuvel, in deze omgeving een bult genoemd: De Weperbult. Het is de voormalige vuilstort. Jarenlang werd hier van heinde en ver de vuilnis naar toe gebracht. En van verre was toen deze plaats waar te nemen als vuilstortplaats,...
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Voor u ligt een heuvel, in deze omgeving een bult genoemd: De Weperbult. Het is de voormalige vuilstort. Jarenlang werd hier van heinde en ver de vuilnis naar toe gebracht. En van verre was toen deze plaats waar te nemen als vuilstortplaats, door de aanwezigheid van een grote meeuwenkolonie. Aan het begin van het nieuwe millennium werd de Weperbult gesloten en afgedekt met folie en aarde. De installatie hier aan de voet van de bult aan de Helomaweg dient om het methaangas, dat onder de gesloten afdekking ontstaat, op te vangen en om te zetten naar bruikbaar aardgas.
De Vis
Het in cortenstaal uitgevoerd kunstwerk van Ids Willemsma, met een grote vis als windwijzer, staat midden op de Weperbult. Het werd op 3 september 2004 onthuld, bij de voltooiing van de eindafwerking van deze voormalige stortplaats Weperpolder. De metalen ribben komen bovenin samen als een “verpulvermachine” om het welvaartsafval als het ware te vermalen. Door de spleten van de piramide kunt u naar binnen lopen om van daaruit steeds andere uitzichten te beleven. In de bodem is in een kelder, afgedicht met een grote vandalismebestendige glasplaat, een voorbeeld te krijgen van wat de mensheid aan afval heeft geproduceerd... Over de Weperbult is een slingerend schelpenpad aangelegd, weerszijden begroeid met wilde bloemenpracht, dat aan alle zijden een mooi panoramisch vergezicht biedt van de omgeving.
Helomaweg
In 1832 was Aletta Catharina van Scheltinga, de weduwe van de landdrost (zou nu commissaris van de koning(in) zijn) Marcus van Heloma, eigenaresse van veel gebouwen en landerijen. De zoon Nicolaas was, evenals z’n broer Marcus, niet alleen een vertegenwoordiger van deze vooraanstaande familie maar werd zelf juist landelijk bekend door het actief zijn in politiek en landsbestuur. Uit deze familie kwamen, door koop en vererving, ook landerijen en gebouwen in bezit van een nazaat van Van Heloma, t.w. Jan Albert Tjaard. Daarbij was hij ook eigenaar van uitgangen (een strook hoogveen om turf te steken werd “uitgang” genoemd) en lid van de elitaire turf-Compagnons. Daar zijn de benamingen van landerijen, gebouwen en straten in deze omgeving van afkomstig.Vandaar de benaming Helomaweg.