Papua Blues
Gorredijk
Twee weekenden een rijk programma met boeken, hedendaagse kunst, jazzmuziek en tribale kunst. Voor de tribale kunst zijn er objecten uit Oceanië, is er een selectie van tribale kunst uit een bijzondere nalatenschap en uitverkoop van hedendaagse- en tribale kunst van voorheen Galerie Hoogenbosch.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Uitnodiging ‘Papua Blues’
Met veel plezier nodigen we u uit voor Papua Blues: twee weekenden lang een rijk programma rondom boeken, hedendaagse kunst, jazzmuziek en tribale kunst in het pand van voormalig Galerie Hoogenbosch.
Te zien, te beluisteren, te horen en te bewonderen zijn het werk van Alexander Reeuwijk, Koos Knol, Han Bennink, Krin Rinsema, Wim Bouwman en Reinier Baas.
Voor de tribale kunst biedt Koos Knol mooie stukken uit zijn collectie Oceanië, is er een selectie van tribale kunst uit een bijzondere nalatenschap en uitverkoop van hedendaagse- en tribale kunst van voorheen Galerie Hoogenbosch.
Exposities met werk van Krin Rinsema en Han Bennink.
Wie, wat, waar en wanneer
Beide weekenden zijn we geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur op het bekende adres Stationsweg 66 te Gorredijk.
Meer details over het programma en de schrijvers, sprekers en kunstenaars kunt u hieronder vinden.
Zaterdag 8 februari en zondag 9 februari
- Inloop vanaf 13.00 uur
- 13.30 uur optreden Han Bennink op drums met Reinier Baas op gitaar
- 15.00 uur interviewt Kirsten van Santen Koos Knol over zijn boek Papua Blues
Zondag 9 februari
Is er tijd voor ontmoeting, gezelligheid en het bezichtigen van de tentoonstellingen.
Kunstenaars en auteurs zijn zoveel mogelijk aanwezig, de schrijvers zijn uiteraard bereid hun boek te signeren.
Zaterdag 15 februari en zondag 16 februari
- Inloop vanaf 13.00 uur.
- 14.00 uur een voordracht door expert oosterse kunsten en etnografica Wim Bouwman over Schoonheid kun je leren zien.
- 15.00 uur lezing van Alexander Reeuwijk over zijn boek Oog in oog met de goden.
Zondag 16 februariIs
er tijd voor ontmoeting, gezelligheid en het bezichtigen van de tentoonstellingen.
Kunstenaars en auteurs zijn zoveel mogelijk aanwezig, de schrijvers zijn uiteraard bereid hun boek te signeren.
Wim Bouwman is bekend in zijn rol als expert Oosterse kunsten en Etnografica bij het AvroTros-programma Tussen Kunst en Kitsch. Bouwman studeerde rechten en kunstgeschiedenis. In 1973 nam hij de gerenommeerde Amsterdamse Kunsthandel ‘De kunsthandel is als een soort reis, het heeft mij blij verwonderd wat ik op die tocht voor bijzonders ben tegengekomen.’
Han Bennink is beter bekend als drummer dan als beeldend kunstenaar, terwijl hij cum laude afgestudeerd is aan de Kunstnijverheidsschool, de voorloper van de Rietveld
Akademie. Bennink heeft muziek en kunst altijd gecombineerd, getuige ook de talloze platenhoezen die hij heeft vormgegeven. Naast tekeningen en collages vervaardigt hij allerhande objecten die in de traditie van Fluxus lijken te staan. Hij drumt in verschillende stijlen, variërend van conventionele jazz tot vrije, uiterst eigenzinnige improvisaties, waarvoor hij alles wat hem op het podium voorhanden komt als percussie-instrument gebruikt.
Reinier Baas is net als Han een veelzijdig muzikant, een weergaloze gitarist en thuis in componeren en arrangeren. In 2014 trad hij samen met altsaxofonist Ben van Gelder voor het eerst op met Han in het Amsterdamse Concertgebouw. Deze combinatie, door Han vanwege het grote leeftijdsverschil liefdevol Het Kindertrio genoemd - treedt nog steeds met regelmaat op in binnen- en buitenland. Zo ook in 2022 bij Galerie Hoogenbosch. Het duo is op 8 februari in Gorredijk een primeur.
Alexander Reeuwijk is presentator en schrijver van reisverhalen en artikelen over historische reisboeken en natuurwetenschap. In zijn meest recente boek Oog in oog met de goden schrijft hij over de Nataraja, de dansende Shiva die centraal in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum staat. Al de eerste keer dat Alexander Reeuwijk het middeleeuwse beeld uit Zuid-India zag staan, raakte hij er zodanig door gefascineerd dat hij besloot op onderzoek uit te gaan. Hij bezocht bibliotheken en archieven, musea en tempels en consulteerde experts in binnen- en buitenland.
Koos Knol is opgegroeid in Nederlands Nieuw Guinea, nu West Papua en reisde er van 1987 tot 2017 veelvuldig rond als begeleider van culturele rondreizen en etnograaf. Koos toont in zijn boek Papua Blues een uitgebreide kennis van de leefwereld en wereldbeschouwing van de Papoea’s in de diverse culturen van Westelijk Nieuw-Guinea. Uit zijn verhalen spreekt een grote liefde voor de Papoea’s en hun leefwereld, en is er geen plek voor de vooroordelen en clichébeelden. Een sterk punt is dat de auteur gelijkwaardigheid nastreeft in de beschrijvingen van zijn ontmoetingen met de bewoners, hun lokale kennis, geloof of bijzonderheid. Niet de data en het verslag staan voorop, maar de mens, de ander en de auteur.
Kirsten van Santen is schrijver, journalist. Als moderator heeft ze op menig literair evenement schrijvers het hemd van het lijf gevraagd. Ze is opgeleid als cultureel
antropoloog en schreef 25 jaar lang als kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant enDagblad van het Noorden over theater en literatuur en presenteerde er de tweewekelijkse kunst- en cultuurpodcast Hooggeëerd Publiek. In maart 2022 debuteerde ze bij uitgeverij Atlas Contact met haar literaire non-fictie boek Water pakken. Als tekstschrijver is ze betrokken bij cultureel podium De Utrecht in Leeuwarden.
U bent uitgenodigd door Alexander Reeuwijk, Annemiek Ebbink, Atze Hoogeveen, Han Bennink Jaap Wolters en Koos Knol