Kamp Ybenheer
Fochteloo
De Community Fochteloo Initiatiefnemer Dorpsbelang Fochteloo, terreineigenaarde Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland en zorg- en logeerboerderij De Geitenmeijerij zijn in 2018 een natuurlijke samenwerking a...
Hier schon mal ein Vorgeschmack
De Community Fochteloo
Initiatiefnemer Dorpsbelang Fochteloo, terreineigenaarde Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland en zorg- en logeerboerderij De Geitenmeijerij zijn in 2018 een natuurlijke samenwerking aangegaan onder de illustere benaming “Community Fochteloo”. Hun werkwijze: de beoogde paden in zowel Kamp Oranje als hier in Ybenheer uitzetten met piketpaaltjes en uitzoeken welke restanten zullen dienen om de omvangrijke bewogen geschiedenis te ondersteunen, mede met hulp van de scriptie van archeologiestudente Kelly Bosma; de bestaande paden ontdoen van humus en begroeiing; onderzoeken op bestaande kwaliteit; de overige gewenste paden uitgraven met een mini-shovel voor halfverharding; daarop ook de asfaltering uitbesteden (verwijderen was duurder dan repareren); onderwijl diep nadenken en veelvuldig overleggen over de teksten en foto’s op de informatiepanelen, met betrokkenen, uit openbare bronnen en met nazaten van en met overlevenden. Het speciaal ontworpen meubilair van duurzaam eikenhout werd gemaakt door cliënten van zorgboerderij De Gaegelpôlle. Meer informatie is te vinden op de informatiepanelen in de kampen zelf of met de QR-code hieronder, óf via de website www.fochteloo.nl onder de menuknop “Cultuur en recreatie”.
Opening met gedenken en herdenken
Alles was precies op tijd gereed voor de openingsceremonie op 5 mei 2019: gedenken van de vrijheid, herdenken van de Joodse tragedie, herinneren aan internering van verschillende groepen en stilstaan bij het gedwongen verblijf van KNIL-Molukkers. Tegelijkertijd werd ook het welslagen van de ontsluiting gevierd en door velen meebeleefd en bewonderd.
Aan zorgboerderij De Geitenmeijerij is het permanente onderhoud van panelen en paden toevertrouwd. Het boek “Kamp Ybenheer en Kamp Oranje” vertelt in detail het complete verhaal van de beide werkkampen, auteur / uitgever: Kees Timmerman. De Community Fochteloo heeft zich ook gebogen over educatief materiaal. Aan scholen wordt ter plekke een les “Heemkunde” aangeboden, bestaande uit een rondleiding met een lesbrief in de vorm van een thematisch werkpaspoort. Dit project is mede mogelijk gemaakt met hulp van gemeente Ooststellingwerf, het Fonds van deze gemeente, het Iepen Mienskipsfûns van de provincie Fryslân en door de Community Fochteloo.