Foodroute van Franeker naar Wad
De zeeklei in de voormalige Friese streek Westergo is de rijke voedingsbodem van allerlei voedselproducten. Vruchtbare akkerbouw met veel biologische boeren bevindt zich in de ‘bouhoeke’ langs het zeedijkgebied. In zuidelijke richting bepaalt taaier te bewerken knipklei de bodemkwaliteit en overheerst veehouderij in de landbouw. Afgewisseld met boomgaarden en kleinschalige tuinbouw. Streekvoedsel van dit rijke ‘kweldereiland’ is op veel plaatsen te verkrijgen bij boerderijwinkels, kramen langs de weg, restaurants en horeca in Franeker en dorpen.
Das wirst du sehen
Startpunkt:
Wegpunkte fahrrad 05
Franeker
Navigiere zum Startpunkt
Wegpunkte fahrrad 05
Franeker
Navigiere zum Startpunkt
Korendragershuisje
Het huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.
Brasserie De Stadstuin
Bij Brasserie De Stadstuin geniet je van de beste koffies van Franeker, en eet je elke dag vers brood uit eigen oven. Naast het Planetarium en zeven dagen per week geopend.
Brasserie De Stadstuin
Brasserie De Stadstuin
Brasserie De Stadstuin
Eise Eisingastraat 2
8801 KE Franeker
Museum Martena
In Museum Martena komt het verleden tot leven. Je neemt een kijkje in het leven van oud-bewoners, bekende Franekers, geleerde vrouwen (Anna Maria van Schurman) en de Academie van Franeker. Je mag kijken, voelen, ruiken, horen en proeven.
Keatsmuseum
Het Keatsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland. Het museum geeft in haar vaste opstelling een beeld van de historische ontwikkeling van de kaatssport. In wisselende tentoonstellingen vind je er alles over de kaatssport.
Jellema Specialiteiten
De specialiteitenwinkel van Franeker voor iedereen die van kwaliteit houdt.
Jellema Specialiteiten
Jellema Specialiteiten
Jellema Specialiteiten
Ockingahiem 12
8801 KT Franeker
Boerderij Okkingastate
Een 200 jaar oude boerderij aan de terpen bij Wijnaldum. Met oog voor het landschap hebben we deze boerderij omgebouwd tot een modern biologisch melkveebedrijf waar je bovendien kunt overnachten én producten van eigen erf kunt kopen.
Pluktuin PlukWad Wijnaldum
Loop op een zonnige dag door een reusachtig bloemenveld. Kies op je gemak de mooiste bloemen uit. Fiets in het zonnetje dwars door het akkerland terug naar huis. Pak je mooiste vaas en geniet nog dagen van de bloemenpracht. Een fleurig uitje.
Molen De Korenaar Sexbierum
De Korenaar; een authentieke accomodatie die uitermate geschikt is voor uw evenement. Zo bevat de molen 2 zalen, een bar en een grote tuin. Sfeervol, romantisch monument. De molen is een officiële trouwlocatie met een prachtige tuin.
Molen De Korenaar Sexbierum
Molen De Korenaar Sexbierum
Molen De Korenaar
Hearewei 30
8855 AZ Sexbierum
Lyts Ropta
Lyts Ropta is een biologisch akkerbouwbedrijf in het noorden van Friesland waar je verse groentes kunt kopen en een vakantiehuisje kunt huren.
Liauckemastate
Eén van de grootste state van Fryslân. Een archeologisch rijksmonument waarvan de prachtige poort nog intact is.
Bruinsma Bio
De natuer hat altyd gelyk! Oftewel de natuur heeft altijd gelijk, en dat is het motto van biologisch tuin-akkerbouwbedrijf Bruisma Bio.
De Hege Wier
De Hege Wier is een stinswier aan de Ottemaleane met uitzicht op het dorp Sexbierum. In Friesland zijn er nog maar enkele voorbeelden van zo'n hege wier of stinswier te vinden.
Kloostertuin Oosterbierum
Kloostertuin Oosterbierum. Dorpstuin met sociale zomerfunctie. Tuinieren voor jong en oud. Verkoop van bloemen, groente en gezelligheid.
Kloostertuin Oosterbierum
Kloostertuin Oosterbierum
Kloostertuin
St. Jorisstrjitte 22
8854 AL Oosterbierum
De Kraak Van Van Dam
Gezellige groepsaccommodatie in een kerkje bij de Waddenzee.
Putswal
Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.
Bunker Koehoal
De enige overgebleven bunker van Stelling Koehoal is een blijvende herinnering van de luchtoorlog boven Friesland.
Koehool: de dijk
Wat een dijk! Het is een flinke klim, maar bij helder weer kun je de waddeneilanden zien liggen. Niet alleen de hoogte van de dijk imponeert, maar ook de strakke en rechte vorm. Vroeger was die veel grilliger.
Koehool: de dijk
(beluister hier het audioverhaal)
Wat een dijk! Het is een flinke klim, maar bij helder weer kun je de waddeneilanden zien liggen. Niet alleen de hoogte van de dijk imponeert, maar ook de strakke en rechte vorm. Vroeger was die veel grilliger. Zo kun je aan het wegenpatroon zien dat de dijk hier ooit een bocht maakte.
De dijk was ook veel lager. Tot in de twintigste eeuw konden de Koehoolsters waarschijnlijk vanuit hun huizen de zee zien, over een anderhalve meter hoog dijkje. In de jaren dertig werd de dijk ongeveer vijfenhalve meter hoog en in de jaren zeventig kwam hier nog minstens twee meter bij. De komende jaren wordt de dijk versterkt.
De dijk en de zee bepaalden eeuwenlang het leven in Koehool. Bijna alle inwoners visten in het voorjaar en zomer met fuiken op haring, schar, bot en paling. Met z'n allen sleepten ze de vissersbootjes in het voorjaar over de dijk.
Met de komst van de Afsluitdijk in 1932 was het in één klap afgelopen met de haringvisserij. De zeestromen waren door de afsluiting van de Zuiderzee drastisch veranderd, waardoor ook die dijkverhoging hier nodig was. Een flink deel van de oude (vissers)huisjes en zwartgeteerde schuurtjes sneuvelden in 1970, toen de dijk niet alleen hoger maar ook breder werd. Alleen het beeld De Waadfisker en de recreatiewoningen die op vissershuizen zijn geïnspireerd herinneren nu nog aan de visserij.
De kustbewoners waren ook op een andere manier verbonden met het water. Zwemmen kon je hier namelijk lange tijd ook, bij hoog water dan, net als op andere plaatsen aan de dijk. In de jaren dertig waren hier zelfs badhokjes in het café om je te verkleden.
Ingesproken door:
Scenograaf en theatermaker Sofie Doeland ontwikkelt ook installatiekunst. In 2019 maakte ze een kunstwerk voor Moving Landscapes, een samenwerking tussen Oerol en Sence of Place. Een reizende expositie bestaande uit zes landschapswerken die het perspectief van de toeschouwer manipuleren, raken en sturen.
Sofie begeeft zich graag in een monumentaal of ongewoon landschap, het liefst ergens buiten op een heuvel in weer en wind. Op die manier is ze met Joop Mulder in aanraking gekomen. “Ik heb hem leren kennen als een trouwe, lieve en krachtige man. Nuchter en vastberaden. Erg behulpzaam en vol vertrouwen. Hij stond echt pal achter de kunstenaars waarmee hij werkte. Het raakt me nog steeds dat hij er niet meer is.”
Dit verhaal is onderdeel van de route Gemalen Verhalen van Sense of Place
de Waadfisker
Dit kunstwerk herinnert aan de kustvisserij in de gemeente Franekeradeel en Het Bildt.
Familie Vogels
Leo Vogels drukt op de knop bij de loods. Terwijl het doorzichtige rolluik soepel omhoog ratelt checkt hij buienradar: geen wolkje aan de lucht. Een bericht verschijnt op zijn telefoon: 2 uur?, vraagt heit. Leo stuurt een duimpje en een smiley.
Yeb Hettinga Museum
Het Yeb Hettinga Museum is gevestigd in de oude school van Firdgum. Naast het museum is een oorspronkelijke terpwoning nagebouwd, een zodenhuis zoals die aan het begin van de jaartelling op deze plek moet hebben gestaan.
Mariakerk Boer
De gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.
Theetuin Peins
Een bijzondere natuurtuin van 10.000 m2. Hier gaat de rust van bomen en planten hand in hand met het drukke leven van vogels, vlinders en insecten. Op één van onze terrassen of in het theehuis kunt u in alle rust genieten van allerlei lekkers.
Lokaal Op Hatsum
Genieten in de sfeer van “Boeren-chique” uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
theetuin Westerein
Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.
De Slypstien
S V R campingDe Slypstien De camping is rustig gelegen buiten het dorp Wjelsryp,bij boerderij met koeien, kalfjes en geitjes. Onze camping bestaat uit 3 stacaravans en bungalow die verhuurd worden ,ook plek voor toercaravans en tenten. De camping ligt...
Bioboer Pieter
Kippenboerderij in Tzum waar biologische eieren worden verkocht. U bent van harte welkom om langs te komen bij Pieter en Tjitske voor biologische eieren.
Endpunkt:
Wegpunkte fahrrad 05
Franeker
Navigiere zum Endpunkt
- 05
- 05
- 09
- 15
- 12
- 69
- 40
- 43
- 86
- 52
- 48
- 47
- 21
- 42
- 88
- 97
- 29
- 92
- 44
- 61
- 67
- 24
- 23
- 03
- 05