Direkt zum Hauptinhalt
Karte Favoriten 0

Foodwalk Hilaard Jorwert Lions

(9.3 km)

Terpbewoners dreven er handel overzee ver voor onze jaartelling. Veeteelt en koeienfokkerij werd de specialiteit van Friese boeren in de Greidhoeke. Natuurbeheer bewaart er de vogelrijkdom van het oudste boerenland in de waddenregio. Deze  wandelroute is 9,3 kilometer lang en begint in het centrum van Hilaard aan de Hoptilsterdyk. Het is een Boerenwandelpad en grotendeels offroad.  Er mogen daarom geen honden mee. 

Das wirst du sehen

Startpunkt:

Van Aylvaleane
9027 Hilaard
Navigiere zum Startpunkt

Boerderijwinkel Tsiis & sa

Boerderijwinkel Tsiis & sa is gelegen in het kleine dorpje Hilaard, vlabij Leeuwarden.

Boerderijwinkel Tsiis & sa

Klooster Westerhûs

De monumentale boerderij Westerhûs is omgebouwd tot modern klooster. Bij Nijkleaster kun je in een vast ritme van bidden, werken en verstillen deelnemen aan weekend- of weekretraites. Een plek van stilte en ontmoeting, waar nieuwe wegen worden verkend voor geloof en spiritualiteit op het Friese land

Klooster Westerhûs

Kapel van de Âlde Friezen

De kapel en het erf van Klooster Westerhûs zijn vrij toegankelijk. De buitenkapel is gebouwd met Friese kloostermoppen. Het kleurrijke erf van Nijkleaster bevat een boomgaard, kruidentuin en groentetuin, waar bezoekers in rust kunnen rondwandelen.

Kapel van de Âlde Friezen
30

Buurtschap Fûns

Buurtschap Fûns ligt ten zuidwesten van de stad Leeuwarden tussen Hijlaard en Jorwerd. De buurtschap is ontstaan op een terp even ten noorden van Jorwerd. Het bestaat uit een huis en vier boerderijen.

Buurtschap Fûns
60
61

Redbadtsjerke Jorwert

Die Redbadtsjerke in Jorwert gehört seit 1994 der Stiftung Alde Fryske Tsjerken. Die Freiwilligen dieses Ausschusses verwalten die Redbadtsjerke und vermieten sie unter anderem an Musikgruppen und Privatpersonen. Die Kirche dient auch als Hochzeitsort.

Redbadtsjerke Jorwert Jortwert Kerk exterieur

Herbergh Het Wapen van Baarderadeel

Even bijpraten in een gemoedelijke sfeer. Dat is het café van Jorwert. Een ontmoetingsplek voor iedereen die even op verhaal wil komen.

Herbergh Het Wapen van Baarderadeel

Jorwerd

Jorwert ist ein altes Warftendorf, das im Dreieck Leeuwarden, Sneek und Franeker liegt. Der Höhepunkt ist das jährlich stattfindende Freilufttheater im Notarisgarten. Suchen Sie nach Ruhe? Besuchen Sie auf jeden Fall auch Nijkleaster, das für Stille, Besinnung und Verbindung steht.

Jorwerd

Lionserpolder

Die Lionserpolder liegt zwischen den friesischen Warf-Dörfern Jorwert (Jowerd) und Leons (Lions). Eine typische offene friesisch Weidelandschaft. Ein Teil des Polders wird von Natuurmonumenten verwaltet, während auf dem anderen Teil private Naturschutzmaßnahmen durch Bauern stattfinden.

Lionserpolder

Plas-dras in de Lionserpolder

Plas-dras is grasland met een waterstand gelijk aan het maaiveld. In natte periodes vormt het water, in droge periodes grasland. In de Lionserpolder zie je in het najaar kemphanen, goudplevieren en ganzen. De open polder met oude kreken en terpen is ideaal voor weidevogels.

Plas-dras in de Lionserpolder

Japikspaad

Het Japikspaad is een 150 km lange wandel- en pelgrimsroute van Friesland naar Overijssel, beginnend in Sint Jacobiparochie en eindigend in Hasselt. De route voert langs historische dorpen, kerken en natuurschoon en nodigt uit tot bezinning. Dit pad maakt deel uit van de pelgrimsroute naar Santiago.

Japikspaad
78

Voormalig jaagpad langs de Bolswarder trekvaart

Na Lions begint een toeristische wandel- en fietsroute over het voormalig jaagpad langs de Bolswarder trekvaart, richting het gehucht Hoptille. Ga je de andere kant op dan kun je met de fiets naar het dorp Baard en uiteindelijk naar de stad Bolsward.

Voormalig jaagpad langs de Bolswarder trekvaart

Groot Hoefblad

Groot hoefblad komt direct na de winter te voorschijn en bloeit volop in maart en april. Er is dan nog weinig voedsel te vinden, dus ontzettend belangrijk onkruid voor hongerige insecten. Je vindt dit onkruid vooral in de buurt van water.

Groot Hoefblad

Hoptille

Hoptille is een buurtschap tussen Dronrijp en Hijlaard, bij een brug over de Bolswardertrekvaart. Bij de brug staat een voormalig tolhuis uit 1652 (rijksmonument), ooit gebruikt als bakkerij. Een bord wijst naar Lokaal Op Hatsum, een restaurant dat werkt met lokale producten, verderop bij Dronrijp.

Hoptille
51

Lokaal op Hatsum

Genießen Sie die Atmosphäre des „Boeren-Chic“ aus den 1930er Jahren.

Lokaal op Hatsum Lokaal Op Hatsum

Burgerinitiatief BijenFlinterLint

BijenFlinterLint zaaide sinds 2016 meer dan 60 km bermen in met bloemrijke mengsels om biodiversiteit te stimuleren rond Leeuwarden. Ook worden boerenerven met fruitbomen en bloemen ecologisch verbonden. Scholen en vrijwilligers dragen bij door bermen en tuinen in te zaaien voor bijen en vlinders.

Burgerinitiatief BijenFlinterLint

Hilaardermieden

Hilaarder Mieden is een natuurgebied bij Hilaard, bekend om zijn natte graslanden en rijk vogelleven. Het biedt een thuis aan weidevogels zoals grutto's, kieviten en watersnippen. Met zijn open landschap en unieke biodiversiteit is het een paradijs voor vogelliefhebbers.

Hilaardermieden
20
22

Hilaard

Hilaard entstand ursprünglich auf einem Terp und hatte lange Zeit eine offene Struktur. Allerdings verdichtete sich das Dorf im 19. und 20. Jahrhundert.

Hilaard Hilaard

Endpunkt:

Van Aylvaleane
9027 Hilaard
Navigiere zum Endpunkt
  • 30
  • 60
  • 61
  • 78
  • 51
  • 20
  • 22