School met den Bijbel
Appelscha
U kijkt naar de overkant: aan de Vaart ZZ 27 stond op de plaats van het huidige wooncomplex de eerste School met den Bijbel van Appelscha (1911). De linkerfoto is de oudste. De school bestond uit twee lokalen en een meesterswoning. Het aange...
Hier schon mal ein Vorgeschmack
U kijkt naar de overkant: aan de Vaart ZZ 27 stond op de plaats van het huidige wooncomplex de eerste School met den Bijbel van Appelscha (1911). De linkerfoto is de oudste. De school bestond uit twee lokalen en een meesterswoning. Het aangeplante boompje ter gelegenheid van de opening staat achter de woning. De rechterfoto is dezelfde school in 1954. Uiterst rechts is de woning van het schoolhoofd nog te zien. De prachtige boom uit de begintijd heeft de stoelendans overleefd en staat er nu nog pontificaal te pronk.
In 1828 was men met de vervening rond Appelscha en Fochteloo begonnen. Hierdoor kwamen veel veenarbeiders van elders in deze omgeving te wonen, waarmee het aantal kinderen verveelvoudigde. In de 30’er jaren van de 19e eeuw werd in “Nieuw-Appelscha” een Openbare Lagere School gesticht. Binnen de hervormde kerkelijke gemeente had een kleine groep zich in 1836 afgescheiden en een gereformeerde gemeente gevormd. Enkele jaren daarna beschikten zij over een eigen kerkgebouw. Al tussen 1846 en 1856 werd er nagedacht en gesproken over een eigen “School met den Bijbel”. Toen de voorganger vertrok, bleef het idee hangen tot 1863.
Toen kwam de gedachte weer boven. Intussen bleef het aantal kinderen groeien, waardoor in ieder geval een tweede openbare school nodig was. Die werd gebouwd in 1886 in Appelscha-Boven. Pas in 1892 werden de gereformeerde “slappe handen gesterkt en struikelende knieën opgericht”. Het plan van de geloofsgenoten (ook de hervormden wilden uiteindelijk meedoen) werd concreet in 1905 en begin 1911 werd het schoolgebouw met twee leslokalen en de onderwijzerswoning aanbesteed. De opening en ingebruikname van de Christelijke Lagere School volgde op 3 juli van datzelfde jaar.
Het kindertal groeide en de school moest worden uitgebreid met twee lokalen. Vanwege de beperkte ruimte werden de oorspronkelijke lokalen een kwartslag gedraaid. De verbouwde school werd in 1954 feestelijk in gebruik genomen met een drinkwaterpomp op het schoolplein. De groei van het kindertal bleef aanhouden, waardoor het bestuur in 1974 een aanvraag voor een nieuw schoolgebouw indiende. In 1978 werd de nieuwe christelijke school voor lager onderwijs De Mandebrink in gebruik genomen.