Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

Johannes de Doperkerk Warns

Warns

De toren van deze kerk is erg oud. Hij dateert uit de tweede helft van de twaalfde eeuw en is dan ook van tufsteen. De kerk achter de toren is in 1682 helemaal vernieuwd. Dit dankzij een financiële impuls van grietman Van Jongestal. Zijn naam en wap...

Sjoch alfêst efkes

De toren van deze kerk is erg oud. Hij dateert uit de tweede helft van de twaalfde eeuw en is dan ook van tufsteen. De kerk achter de toren is in 1682 helemaal vernieuwd. Dit dankzij een financiële impuls van grietman Van Jongestal. Zijn naam en wapen kun je vinden boven in de monumentale, met zandstenen verrijkte, ingangspartij.

Binnen het kerkschip tref je een eenvoudig, maar mooi inventaris onder een houten tongewelf. Preekstoel en doophek dateren uit de zeventiende eeuw. Daarnaast staan twee herenbanken met verhoogde rugschotten en kuifstukken met nog onbekende wapens. Het orgel op de westgalerij dateert van 1917.

Extra informatie:

De Martinuskerk staat op een verhoogd kerkhof van het dorp dat ook al op een glaciale heuvelrug ligt. De toren is opgetrokken van tufsteen en dateert uit de tweede helft van de 12de eeuw. Hij bestaat uit een hoge, onversierde geleding waarin in het bovendeel aan noord- en zuidzijde rondboogvensters te zien zijn en aan de westzijde een groot spitsboogvenster staat. Het laatste is met rode baksteen dichtgemetseld. Na een geringe verjonging volgen nog twee geledingen met spaarnissen tussen hoekpenanten en onder rondboogfriezen. In de middelste geleding staat aan elke zijde een klein romaans venster en in de hoogste de rondbogige galmgaten. De kerk is in 1682 na een financiële impuls van de grietman geheel vernieuwd. Bovenin de monumentale zandstenen ingangspartij met dorische pilasters, een fries en een segmentvormig fronton werden naam en wapen van deze Gellius Wibrandus van Jongestal opgenomen. Daarboven staat een omlijst en van schedel en gevleugeld tijdglas voorzien ovaal venstertje ter verlichting van de orgelgalerij. Op gelijke hoogte zit in de noordmuur een gedenksteen van de eerste steenlegging en daarnaast zitten twee kleine vensters boven elkaar voor voorkerk en orgelgalerij. Verder is het schip aan elke zijde geopend met vijf grote rondboogvensters en in twee van de drie geveldelen van de sluiting staan ook dergelijke vensters. Aan de koorzijde is in de jaren 30 een consistoriegebouwtje aangebouwd.

De kerkruimte wordt gedekt door een houten tongewelf met trekbalken op korbeelstellen en muurstijlen die weer op pilasters rusten. De inventaris is van een eenvoudige voornaamheid. De preekstoel met gesneden festoenen op hoekstijlen en panelen staat met klankbord binnen het van balusters voorziene doophek, een ensemble uit de 17de eeuw. Bij de trap zit tegen de kuip een draaibare koperen doopbekkenhouder bevestigd. Binnen het doophek staan ook de eiken banken van de kerkenraad. Er zijn aan weerszijden nagenoeg gelijke herenbanken opgesteld. Ze hebben verhoogde rugschotten en kuifstukken met nog niet geïdentificeerde wapens. Het orgel op de westgalerij is in 1917 door A.S.J. Dekker gebouwd.

Kerk 1682, toren tweede helft 12de eeuw

Protestants

Preekstoel, herenbanken, orgel

Ofstân nei jo lokaasje:

Hjir fine jo Johannes de Doperkerk Warns

Buorren 37
8721 GN Warns
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten