Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

De Gunst

Harlingen

Rond 1900 is de Grote Kerkstraat dé winkelstraat van Harlingen. Iedereen winkelt er bij de veelal Joodse zaken: groenten, melk, fruit, klompen, spek, petroleum, rundvlees, doodskisten - er is geen nee te koop. In dit pand heeft de Joodse familie Spe...

Sjoch alfêst efkes

Rond 1900 is de Grote Kerkstraat dé winkelstraat van Harlingen. Iedereen winkelt er bij de veelal Joodse zaken: groenten, melk, fruit, klompen, spek, petroleum, rundvlees, doodskisten - er is geen nee te koop. In dit pand heeft de Joodse familie Speijer dan een zaak in klokken en antiek zilver- en koperwerk. In 1911 begint vader Elkan Aron Speijer iets nieuws: modezaak De Gunst, in manufacturen en herenconfectie. Op de zijgevel komt een muurreclame: ‘E.A. Speijer’. Als zoon Michiel de zaak later overneemt vervangt hij de twee voorletters door een ´M.´, maar bij de restauratie van de schildering is weer voor de oorspronkelijke versie gekozen.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is Michiel Speijer voorzitter van het kerkbestuur van de Joodse gemeente te Harlingen. Op 22 februari 1943 wordt hij gearresteerd omdat hij voor ƒ 0,50 een fles volle melk heeft gekocht. Hij wordt met zijn vrouw en zoontjes gedeporteerd en eind maart komt het gezin in het Poolse vernietigingskamp Sobibor om het leven.

In 2004 is de muurschildering van Speijer allang weggeschilderd. Maar onder de latere verflagen zijn de contouren van de letters en de vroegere kleuren nog goed vast te stellen. Ook de omlijsting van de originele muurschildering is nog op het pand aanwezig, zodat de huidige reclame de situatie van ruim 100 jaar geleden goed weergeeft.

Hjir fine jo De Gunst

Grote Kerkstraat 24
Harlingen
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten