Kerk Longerhouw
Longerhouw
Deze kerk herbergt kunstschatten van grote betekenis. Zo zijn bij restauratie in 1985 aanzienlijke fragmenten van een veertiende-eeuwse mozaïekvloer gevonden in het koor. De vierkante, drie- en rechthoekige tegels van verschillende kleuren dragen al...
Sjoch alfêst efkes
Deze kerk herbergt kunstschatten van grote betekenis. Zo zijn bij restauratie in 1985 aanzienlijke fragmenten van een veertiende-eeuwse mozaïekvloer gevonden in het koor. De vierkante, drie- en rechthoekige tegels van verschillende kleuren dragen allerlei voorstellingen. De preekstoel uit 1757, gemaakt door de houtsnijder Gerben Jelles Nauta, is zeer fijn met vrome voorstellingen uitgevoerd. Ook het monumentale Van Dam-orgel uit 1868 is zeer de moeite waard.
De buitenkant van de kerk is duidelijk verschillende tijden. De zadeldaktoren is van kloostermoppen uit de dertiende eeuw, maar het bovenste gedeelte is vernieuwd in 1897. Mogelijk na blikseminslag. De kerk is in 1757 herbouwd.
Extra informatie:
De kerk met toren op de dorpsterp van Longerhouw herbergt een aantal kunstschatten van grote betekenis. De zadeldaktoren is in de 13de eeuw gebouwd; mogelijk is de bovenbouw na blikseminslag in 1897 vernieuwd. De toren is van gemêleerd gele kloostermoppen opgetrokken; de twee onderste geledingen hebben wat meer rood materiaal. De toren heeft geen ingang; er staat een spits venster in de westgevel. Boven in de toren heeft elke zijde twee rondbogige galmgaten. De kerk is ter vervanging van een middeleeuwse voorgangster in 1757 gebouwd. Zij is een ongelede zaalkerk van bruine baksteen met smalle rondboogvensters en een vijfzijdige koorsluiting. Aan de zuidzijde staat de door pilasters geflankeerde en door een driezijdig fronton gedekte ingangspartij.
Het interieur wordt overdekt door een houten tongewelf met trekbalken. Aan de zuidzijde staat de preekstoel met klankbord binnen een van getorste balusters voorzien doophek. De preekstoel met rococo-ornament is in 1757 door een groot, maar onbekend meester gesneden. Op de panelen zijn levendige en zeer fijn behandelde voorstellingen uit de heilsgeschiedenis gesneden, vijf episoden uit het leven van Christus: Geboorte, Kruisiging, Opstanding, Hemelvaart en Laatste Oordeel. Het orgel is in 1868 gebouwd door L. van Dam & Zn. In de koorsluiting hangt een groot Tiengebodenbord. Het is aan twee zijden beschilderd en vermeldt op de keerzijde de vernieuwing van de kerk van het nabijgelegen Schettens (een vrij jonge kerk met een excellente collectie renaissancegrafzerken). Een tweede bord met een vermaning heeft een empire omlijsting.
Bij de restauratie in 1985 zijn onder het koor belangrijke fragmenten van een 14deeeuwse tegelvloer in mozaïek gevonden. Kleine fragmenten van dergelijke vloeren zijn tot nu toe in het nabijgelegen Exmorra en in Rinsumageest, Wijnaldum en Burgum gevonden, terwijl enkele jaren geleden ook iets grotere stukken in de kerk van Oosterbierum zijn aangetroffen. De vierkante, drie- en rechthoekige tegels hebben glazuren in verschillende kleuren en de centrale tegels in de patronen laten voorstellingen zien van een ruiter, Franse lelies, een adelaar, een hert, een rozet en een gelaat, vrij zeker dat van Christus.
Toren 13de eeuw, kerk 1757 vernieuwd
Protestants
Mozaïekvloer, preekstoel, orgel