Biologische kaaswinkel de Nylander
Workum
Biologische kaaswinkel de Nylander. Wij melken Jersey koeien en verwerken een deel van de melk tot kaas en boter. Kaasmakerij is gevestigd in It Heidenskip. Winkel vind je in Workum.
Neem alvast een kijkje
Biologische kaasmakerij de Nylander. Wij melken Jersey koeien en verwerken een deel van de melk tot kaas en boter. We maken met trots en plezier onze kazen en boter. Ook kunt u bij ons terecht voor een heerlijk stukje vlees. Op zoek naar een leuk cadeau? Ook hiervoor ben je bij onze aan het juiste adres!
Kaasmakerij is gevestigd in It Heidenskip. Winkel vind je in Workum.
Winkel
Voor onze overheerlijke producten kunt u terecht in onze winkel. Naast onze eigen zuivel vindt u hier ook nog andere biologische en streekproducten. Bent u op zoek naar een origineel geschenk of kerstpakket? Wij kunnen iets geheel naar uw wens samenstellen.
Openingstijden winkel Workum
Ma t/m vrij: 8.30-18.00 uur
Zaterdag: 8.30-17.00 uur
Ons bedrijf
Met grote toewijding en zorg maken wij een pure en smaakvolle boerenkaas. De productie van de Nylander kaas vraagt om de grootst mogelijke aandacht. Omdat we een natuurproduct maken is het belangrijk scherp te zijn op alle elementen van het kaasmaken. Ondertussen wordt er van onze melk ook boerenboter gemaakt. Producten van topkwaliteit! Onze Jersey’s voorzien ons niet alleen van goede zuivel maar ook van een heerlijk stukje vlees.
Rondleidingen op ons bedrijf in It Heidenskip zijn mogelijk. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
- Type winkel: Delicatessen
- KinderenJa
- AlternatiefJa
- GroepenJa
- ZakelijkJa
- LGBTQIA+Ja
- GezinnenJa
- JongerenJa
- ScholierenJa
- StudentenJa
- VolwassenenJa
- SeniorenJa
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Biologische kaaswinkel de Nylander
"Versmarkt De 3 Ambachten"Begine 52
8711 BK Workum Plan je route
vanaf jouw locatie
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Culinaire Elfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes
Culinaire Elfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes(114.0 km)Bolsward -
Van stad naar stad: Hindeloopen – Workum – Stavoren | Fietsrondje
Van stad naar stad: Hindeloopen – Workum – Stavoren | Fietsrondje(38.1 km)Hindeloopen -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Hegewiersterfjild - It Hegewierster Fjild - Vogelkijkhut
Hegewiersterfjild - It Hegewierster Fjild - VogelkijkhutKimswerd -
Friese Hoeve Sneek - Tweepersoonskamer Friese Hoeve Sneek
Friese Hoeve Sneek - Tweepersoonskamer Friese Hoeve SneekSneekDirect boekbaar
-
Wapens onder het hooi
Wapens onder het hooi
In het najaar van 1944 beginnen de wapendroppings. Tot aan de bevrijding is er in de provincie Friesland een vijfentwintigtal van geweest. De wapens moeten uit handen van de bezetters blijven en worden daarom goed verborgen, vaak bij boeren. De boerderij van Johannes van Dijk in Hitzum is het voornaamste wapendepot van district VII van het gewest Friesland van de NBS, de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. In de boerderij van Willem Postma onder Achlum krijgen de illegale werkers wapenonderricht van een speciale instructeur, die mee is gedropt. Alles geschiedt natuurlijk met de grootste behoedzaamheid, maar toch kruipen de NBS’ers twee keer door het oog van de naald.
Boer Van Dijk is fel anti-Duitse bezetter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn boerderij een toevlucht wordt voor onderduikers en verzetsmensen. Twee van zijn zoons zijn lid van de NBS, de in het najaar van 1944 uit de verschillende geledingen van het verzet gevormde paramilitaire verzetsorganisatie. De gedropte wapens worden bij hem gebruiksklaar gemaakt en vervolgens diep onder het hooi in de schuur weggestopt.
Ook weigert Van Dijk mee te werken aan de verplichte leveringen van vee, melk en hooi aan de Wehrmacht. Als reactie gaan Duitse militairen over tot inbeslagname van zijn hooi. Onder toeziend oog van Sonderführer August Geese van de Abteilung Ernährung und Landwirtschaft, onderdeel van de Wehrmacht, geassisteerd door zijn fanatieke Nederlandse tolk Grietje Sinnema, wordt het hooi uit de schuur gehaald. Ieder moment kunnen de wapens bloot komen te liggen, maar net op tijd vindt Geese het genoeg. Leden van het verzet, die met een pistool in de zak de boel in de gaten hielden, hoeven niet in actie te komen. Een drama is afgewend. Toch zal de oorlog voor de familie Van Dijk dramatisch eindigen: hun zoon Jitze Pieter sneuvelt bij een vuurgevecht tussen NBS’ers en terugtrekkende Duitse militairen op de dag dat Hitzum wordt bevrijd.
Om met de wapens te kunnen omgaan krijgen de verzetsmensen instructies van commando’s, die eveneens zijn gedropt. Dat gebeurt onder andere op de boerderij van Willem Postma, gelegen aan een doodlopende weg, midden in de weilanden tussen Hitzum en Achlum. Op een middag aan het einde van oktober 1944 komen dertig mannen daar in het geheim samen in de schuur om van instructeur Groenewoud te leren omgaan met stenguns, bazooka’s, handgranaten. Ze zijn volop bezig als er een motorpatrouille van de Grüne Polizei nadert. De paniek slaat toe onder de mannen, maar Groenewoud houdt het hoofd koel, duwt ze een wapen in de hand en laat ze een positie innemen. De Grünen rijden echter door, maar komen even later weer terug als ze ontdekken dat de weg doodloopt. Opnieuw rijden ze de boerderij voorbij, kennelijk zijn ze verdwaald. Het loopt goed af.
Hitzum