Pontjesroute De 8 van Grou Oostlus
Een populaire en waterrijke fietsroute door het hart van Friesland.
Onderweg steek je maar liefst 5 maal het water over met een veerpontje, een beleving voor jong én oud!
Er kan gestart worden vanaf de TOP Nij Beets bij het openluchtmuseum It Damshûs. Vanaf hier fiets je langs vele kanalen en gemalen zoals Het Sudergemaal. Dit is een poldergemaal dat aan de Turfroute ligt. In 1924 werd het Sudergemaal gebouwd, als een van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Het is nu onderdeel van Openluchtmuseum It Damshûs.
Deze route brengt je ook langs het bijzondere natuurgebied De Deelen maar ook interessante culturele spots en levendige watersportdorpen. Geniet van de vele vogels die je in dit gebied ziet.
En stap regelmatig af om heerlijk tot rust te komen bij de verschillende rustpunten, picknicktafels en terrasjes die je tegenkomt.
Kortom deze route is de perfecte combinatie van natuur en cultuur.
Dit ga je zien
TOP Nij Beets
Vanaf Toeristisch Overstap Punt Nij Beets, gevestigd op het parkeerterrein van Openluchtmuseum It Damshûs. kun je zo Het Andere Friesland intrekken!
Openluchtmuseum It Damshûs
Openluchtmuseum over turf en sociale strijd Het openluchtmuseum biedt een boeiende terugblik op het bewogen verleden rond 1900. In het museum wordt het opgraven van laagveen om turf te maken in beeld gebracht.
Sudergemaal
Het Sudergemaal is een poldergemaal dat aan de Turfroute ligt. In 1924 werd het Sudergemaal gebouwd, als een van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Het is nu onderdeel van Openluchtmuseum It Damshûs
Veerpont Jeltsje (Nij Beets)
Het Tripgemaal
Het Tripgemaal groeide mee met de technische ontwikkelingen. Van stoom naar gas, van gas naar olie en van olie naar elektriciteit. Honderd jaar na zijn ingebruikname, in 1976, werd het gemaal overbodig. Een nieuw gemaal nam het drooghouden van de polder over.
Natuurgebied De Deelen
De Deelen is een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden is. Het is een 'wetland' waar vele vogelsoorten leven. Bovendien is er uniek industrieel erfgoed te vinden.
Het Koningsdiep
Riviertje het Koningsdiep kronkelt dwars door Zuidoost Friesland, van Akkrum naar Bakkeveen. De omgeving kenmerkt zich door weilanden met boswallen en diverse bossen waar gewandeld kan worden.
Commandopost Grou
Commandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers.
Veerpont Gastvrij Grou (Grou Hellinghaven)
Voor overzetten van groepen buiten reguliere vaartijden: 06 2917 4926
Veerpont Gastvrij Grou (Grou Hellinghaven)
Veerpont Gastvrij Grou (Grou Hellinghaven)Grouw Yne Lyte
Veerpont De Burd (Grouw Yne Lyte)
-De pont vaart op feestdagen volgens de zondagsdienstregeling. -De Burd is een eiland. Er is geen doorgaand verkeer mogelijk, behalve in de zomer voor fietsers.
Veerpont De Snoekcbaers (De Burd)
-Groepen kunnen tijdens het vaarseizoen op afspraak het pontje buiten de reguliere vaartijden reserveren: 06 2917 4926
Veerpont Grietman-Eco (Hooidammen)
-Groepen kunnen zich buiten de reguliere vaartijden laten overzetten na telefonische afspraak: 06 57991511
Windmotor de Veenhoop
Deze windmotor heeft iets unieks, het is namelijk gebouwd als een grote Amerikaanse windmotor. Deze windmotor met de naam, De Veenhoop werd in 1926 geplaatst door een handelsmaatschappij uit Rotterdam. Hij staat nu in het Friese dorp De Veenhoop.
Voormalig klooster Smelne
Smalle Ee is het kleinste dorp van de gemeente Smallingerland. Rond 1200 was dit een toonaangevende plek: er stond een klooster gesticht door Augustijner monniken. Het kloosterterrein is nog te herkennen als een langgerekte bult in het landschap.
TOP Nij Beets
Vanaf Toeristisch Overstap Punt Nij Beets, gevestigd op het parkeerterrein van Openluchtmuseum It Damshûs. kun je zo Het Andere Friesland intrekken!
- 27
- 97
- 80
- 78
- 38
- 04
- 89
- 54
- 63
- 42
- 92
- 46
- 45
- 30
- 06
- 12
- 64
- 18
- 88
- 94
- 81