De rijke cultuur van Friesland

Bezoek Friesland en ontdek wat typisch Fries is!

De cultuur van Friesland


De Friezen staan bekend als een trots volk, en dat is niet voor niets! Ze hebben namelijk een rijke cultuur waar ze trots op mogen zijn. Een eigen erkende taal, volkslied, wapen en de bekende Friese vlag maken deze provincie uniek. Wil jij meer ontdekken over wat Friesland heeft gevormd tot wat het nu is? Er zijn in de provincie verschillende mogelijkheden om de rijke cultuur van Friesland te ontdekken!

Typisch Fries

Friesland is uniek in haar dingen, zo heeft het een eigen taal, volkslied, wapen en zeer herkenbare vlag! In Friesland spreekt men Fries, een taal die inmiddels meer dan 1500 jaar oud is. Het is een officieel erkende tweede rijkstaal van Nederland. Van de inwoners spreekt 74% Fries. Hier hoort uiteraard ook een Fries volkslied bij, welke trots tijdens huldigingen en speciale gelegenheden wordt gezongen. En wie kent niet het pompeblêd, een soort van hart op de vlag van Friesland? Het pompeblêd waarvan er zeven op de vlag staan kenmerkt het blad van een waterlelie en staat voor de vrije Zeven Friese Zeelanden uit de Middeleeuwen. Dit waren zelfstandige landstreken langs de kust van Alkmaar tot de Weser in Duitsland.

Friese Sporten

Wie niet uit Friesland komt heeft misschien nog nooit gehoord van Skûtsjesilen, Fierljeppen en kaatsen maar deze sporten zijn ontzettend populair in de provincie. Zo is Friesland in de zomer in de ban van het skûtsjesilen, een strijd tussen oude vrachtschepen op het Friese water. Naast de skûtsjes wordt de polsstok ook als transportmiddel gebruikt in wedstrijden, beter bekend als Fierljeppen. Met een polsstok zo ver mogelijk over een sloot springen is het doel van deze sport. Inmiddels is deze sport onder honderden mensen zeer populair en geliefd en kun je wedstrijden bijwonen in Burgum, Buitenpost, It Heidenskip, IJlst, Joure en Winsum. Dit is zeker de moeite waard! Kaatsen is een typische volkssport, welke in de 16e eeuw werd geïntroduceerd door dijkwerkers in Friesland. Kaatsen is een balspel waarbij twee teams van elk drie spelers tegen elkaar strijden door middel van het elkaar toespelen van een bal. De belangrijkste wedstrijd voor het kaatsen is de P.C en wordt jaarlijks bijgewoond door zo’n 13.000 bezoekers. Eén tip: zoek eerst de spelregels even op zodat je het spel goed kunt volgen!

Leeuwarden is Culturele hoofdstad 2018

Na een spannende finale is het toch echt waarheid, Leeuwarden mag zich Culturele Hoofdstad van Europa noemen. De unieke betrokkenheid van Friezen met naaste belanghebbenden, familie en buren hebben grote indruk gemaakt in Europa. Met cultuur als middel wil Leeuwarden met de provincie Friesland de wereld een klein beetje mooier maken. We verwachten een mooie impuls voor Leeuwarden en Friesland voor nu, in 2018 en ver daarna. Dat de Friezen hier trots op zijn vinden wij dan ook zeker terecht!

Friesland is veelzijdig en voor iedereen! Het is uniek in haar dingen, met een eigen taal, volkslied en typische sporten. Dit kun je komen ontdekken in Friesland. Naast de vele musea en bezienswaardigheden in de omgeving zijn er ook volop actieve mogelijkheden. Zelf een balletje slaan op het kaatsveld of een sloot proberen over te komen met Fierljeppen? Dat kan allemaal in Friesland.

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Waarom naar Friesland?


  • Een prachtige provincie!
  • Watersport, wandelen, fietsen en veel meer
  • Heerlijk overnachten tijdens een verblijf

Meer informatie

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

  Evenementen in Friesland


Koopzondag in Leeuwarden

Koopzondag in Leeuwarden

  Vanaf 23 april 2015

Iedere zondag kun je in de gezellige binnenstad van Leeuwarden winkelen.

Meer informatie
Stadswandeling  Sneek

Stadswandeling Sneek

  Vanaf 1 december 2015

Rondleiding door de historische binnenstad van Sneek op eigen gelegenheid of met gids (alleen op aanvraag)

Meer informatie
Tentoonstelling: Nieuw! 200 jaar innovatie en vakmanschap in Museum Joure

Tentoonstelling: Nieuw! 200 jaar innovatie en vakmanschap in Museum Joure

  Vanaf 23 april 2016

Joure is van oudsher een plaats van bedrijvigheid. Hier werden onder andere klokken, zilver en goud, koffie en thee, meubels en fietslichten gemaakt. In de tentoonstelling NIEUW! 200 jaar innovatie en vakmanschap zie je hoe het Jouster bedrijfsleven zich de afgelopen eeuwen heeft vernieuwd. Steeds andere producten, nieuwe verpakkingen en snellere manieren om te produceren. Van kleine werkplaatsen naar high tech fabrieken. Het bijzondere van Joure is dat naast de industrie er ook nog steeds ambachtslieden actief zijn.

Meer informatie
Tentoonstelling Handwerken uit Peru

Tentoonstelling Handwerken uit Peru

  Vanaf 18 mei 2016

Een tentoonstelling met een eigen verhaal over reizen cultuur, handwerken en kunst uit een land met een rijke cultuurgeschiedenis.

Meer informatie
Repaircafé Lemmer

Repaircafé Lemmer

  Vanaf 11 oktober 2016

Apparaat kapot? Rits in broek of snoertje? Weggooien? Mooi niet! Neem het eens mee naar het Repaircafé in Lemmer. In het Dienstencentrum Senioren aan de Wiepke Hofstraat 8. De reparatie op zich is gratis. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd mogelijk. Moet een onderdeel vervangen worden, dan moet u die zelf aanschaffen.  Bovendien is het een gezellig gebeuren. Drink een lekker kopje koffie en ontmoet anderen terwijl uw kapotte dingen worden hersteld.

Meer informatie
Made in Leeuwarden: sporen van een industrieel verleden

Made in Leeuwarden: sporen van een industrieel verleden

  Vanaf 21 oktober 2016

Tot mei 2017 staat in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) een tentoonstelling over ruim tweehonderd jaar industriële bedrijvigheid in de Friese hoofdstad.

Meer informatie

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.