Ga naar inhoud

Pelgrimeren in Friesland

Geen provincie in Nederland is zo gevormd door kloosters als Friesland. Wil je je eens goed losmaken van de dagelijkse sleur en op pelgrimstocht gaan? Denk dan aan Friesland! De reis naar Santiago de Compostella begint zelfs in het noorden van Friesland, daarover lees je hieronder meer.

Er zijn maar liefst vier verschillende pelgrimstochten die door heel Friesland kruisen. Van noord naar zuid en van oost naar west; geen plek bleef uit handen van de monniken. Zij schiepen het landschap: ze bouwden dijken, sluizen en kloosters, groeven waterwegen en meren.

1. bonifatius kloosterpad

In 754 werd de bejaarde missionaris Bonifatius vermoord bij een terp aan de Friese Waddenkust. Door zijn heiligverklaring werd deze plek een bedevaartsoord en ontstond de stad Dokkum met succesvolle zeehaven. Doe ook als de pelgrims van toen en volg het pad in de voetsporen van de heilige Bonifatius in tegenovergestelde richting, van Dokkum verticaal door Friesland naar Wolvega in het zuiden. 

Ontdek dit pelgrimspad

Helaas is er in Friesland nog maar weinig overgebleven van de rijke kloostergeschiedenis, tijdens de reformatie in 1580 werden zowat alle kloosters afgebroken. Je hebt dus wel een beetje fantasie nodig om middeleeuwse beelden tot leven te roepen. Gelukkig is dat niet moeilijk als je door een meditatief groen landschap wandelt, met aan de horizon meer kerktorens dan flatgebouwen. Onder die kerktorens bevinden zich schitterende middeleeuwse exemplaren die dus wél bewaard zijn gebleven.

Probeer gewoon in Friesland of het pelgrimeren iets voor je is. Zo ja? Loop rustig door naar Noord-Spanje. Is het niet jouw ding? Strijk neer op een mooie plek in Friesland en ontspan de rest van je vakantie met de beentjes omhoog.

2. jabikspaad

Het Jabikspaad is een prachtige aanlooproute voor de reis naar Santiago de Compostella. Deze pelgrimsroute kun je in 2 richtingen volgen: de oostelijke variant via de Friese hoofdstad Leeuwarden of de westelijke route langs universiteitsstad Franeker. Beide routes komen samen in het dorpje Jirnsum, om vanaf daar door te trekken naar het Overijsselse Hasselt. Deze pelgrimsroute kun je ook fietsen!

Lees hier meer

3. het ziltepad

Ontdek de magie van het noorden via het Ziltepad, jouw sleutel tot de verborgen schatten van de Friese Waddenkust. Dit pad is niet zomaar een route; het is een belevenis die je meeneemt op een reis door de tijd, langs het rijke culturele erfgoed en door de adembenemende natuur van Friesland en Groningen. Of je nu de voorkeur geeft aan een rustige wandeling of een energieke fietstocht, het Ziltepad opent de deur naar een wereld vol ontdekkingen, waar elke bocht je verrast met het authentieke noordelijke leven.

Bekijk de etappes

4. odulphuspad

Deze pelgrimsroute is gewijd aan monnik Oldulphus die al vóór het jaar 1000 naar Friesland toog om afvallige heidenen daar opnieuw te bekeren. In Stavoren stichtte hij een klooster als hoofdkwartier. De Oldulphus paden leiden je door de gehele Zuidwesthoek van Friesland, langs verschillende uithoven en dorpskerken die ooit bij het Oldulphusklooster hoorden.

Ontdek deze route
Opdulpuspad Commercial 2022
  • Opdulpuspad Commercial 2022

5. Klooster Claercamppad

Ten slotte is er het Claercamppad dat je helemaal overdwars door de provincie leidt: van het Groningse Zoutkamp tot aan de Afsluitdijk. Onderweg kom je langs plekken waar ooit belangrijke kloosters stonden, zoals Claercamp bij Rinsemageest, het Bonifatiusklooster in Dokkum en klooster Mariëngaarde aan de Waddenkust.

Ontdek de route

Logeren in kerkjes

Sommige mensen pelgrimeren met een spiritueel doel, anderen misschien om tot zichzelf te komen, te genieten van een andere omgeving, het buitenzijn en de ontmoetingen met onbekende mensen.

Een pelgrimstocht is meestal een sobere bedoening: je wandelt met zo weinig mogelijk bagage en logeert back-to-basic. Dat kan ook in Friesland; er zijn kerken die tegen een kleine vergoeding hun deuren openstellen voor pelgrims. In deze refugio's tref je eenvoudige voorzieningen zoals veldbedden, een toilet en stromend water.  

Ben je gebaat bij wat meer luxe? Er zijn in Friesland ook mooie verbouwde kerkjes te vinden, compleet met boxsprings, loungebank en ontbijtservice. Voor wat voor soort ervaring ga jij?

6. sporen van heilige titus

Sinds eeuwen is er weer een Fries heilig verklaard: de in 1881 in Bolsward geboren boerenzoon Titus Brandsma werd onlangs door de paus in Rome heilig verklaard omdat er een wonderlijke genezing aan hem kon worden toegeschreven. Deze fietsroute volgt de sporen van de Heilige Titus in Friesland.

Ontdek de route

Kloosterbier

Kloosters en bier, het lijkt misschien een vreemde combinatie. Toch was bier dé drank in de middeleeuwen. Schoon drinkwater was vaak lastig verkrijgbaar en bier had als voordeel dat bacteriën hierin gedood waren en het bezat vitaminie B door het toevoegen van hop.

Vandaag de dag wordt er nog steeds volop gebrouwen in Friesland. Bestel een ijskoud Fries biertje op een terras, of boek eens een rondleiding bij een brouwerij. Er wordt trouwens ook wijn gemaakt en whisky gestookt in onze provincie!

9 oude kerken op een terp

Friesland heeft een grote rijkdom aan mystieke middeleeuwse godshuizen, die veelal op nóg oudere terpen te vinden zijn. Behoefte aan bezinning? Visit Friesland is graag jouw reisgids. Hieronder tippen we een aantal kerken met een bijzonder verhaal of een speciale functie.

Lees de blog