Skip to main content
MAP Favorites 0

Schelp van de Waddenoester

Wierum

De Japanse oester in de Waddenzee heet vaak ‘Waddenoester’. Handgeraapte oesters gaan naar restaurants of markten. Hun ziltige smaak varieert door het water waarin ze groeien. In de voortplantingsperiode worden ze slapper. Deze oesters dragen het Waddengoud-keurmerk.

Take a look

Als je een schelp van de ‘Waddenoester’ vindt, kun je aan het aantal ringen zien hoe oud hij is.  De in de Waddenzee voorkomende Japanse oester is eigenlijk een exoot, maar  wordt i.v.m. herkenbaarheid als streekproduct vaak 'Waddenoester' genoemd.

Op de drooggevallen zandbanken in de Waddenzee of langs de Waddenkust rapen vissers de Waddenoesters,  met de hand. Daarna gaan de oesters naar restaurants of zijn ze te koop op boerenmarkten.

Rauw oestervlees is zacht, fris en ziltig. De smaak wordt bepaald door het water waar die in is opgegroeid. Naast het zoutgehalte is ook de voedselrijkdom en planktonsamenstelling van belang. Door de oester regelmatig om te keren wordt het vlees steviger van textuur. Waddenoester kun je zowel rauw als bereid eten. In de voortplantingsperiode, van juni tot en met augustus worden ze magerder en slapper. Oesters met ‘melk’ zijn vet en romig van smaak.

De handgeraapte Waddenoesters mogen het keurmerk Waddengoud dragen.

Here you will find Schelp van de Waddenoester

Wierum
Plan your route

from your location

Show results