Skip to main content
MAP Favorites 0

Warkumerwaard

Workum

Wil je weidevogels spotten? Dan ben je op de Warkumerwaard op de goeie plek. ‘In mei is dit een vogelwalhalla,’ weet onze vogelexpert Harry. ‘Je hoort het zingen van de weidevogels, we hebben zelfs veldleeuweriken. Later zie je de kuikens hun eerste...

Take a look

Wil je weidevogels spotten? Dan ben je op de Warkumerwaard op de goeie plek. ‘In mei is dit een vogelwalhalla,’ weet onze vogelexpert Harry. ‘Je hoort het zingen van de weidevogels, we hebben zelfs veldleeuweriken. Later zie je de kuikens hun eerste slagen in de lucht maken. Prachtig. Daar halen we allemaal veel voldoening uit.’ Benieuwd naar wat Harry allemaal doet om de weidevogels zoals de grutto een veilig thuis te bieden?

Het gebied is ook kwetsbaar. Daarom wordt de Warkumerwaard goed beschermd, zodat we deze bijzondere natuur behouden voor de toekomst.

“De witte schelpenbanken schitteren onder de felle zon, terwijl de visdiefjes en kokmeeuwen luid naar elkaar roepen.”

Door de ligging aan het IJsselmeer heeft dit gebied een bijzondere historie. Vroeger stond de voormalige zandplaat onder invloed van de Zuiderzee. Je kon de buitenste rand van de Warkumerwaard als het ware vergelijken met de kwelders van Noard-Fryslân Bûtendyks. De dieren en planten waren ingesteld op de zoute omgeving en de invloed van het water. Dit veranderde door de aanleg van de Afsluitdijk. Eb en vloed verdween, het water werd zoet en de mens polderde een deel in voor de landbouw. Door de opgeworpen kade werd het gebied opgedeeld in de Warkumerbinnenwaard en de Warkumerbûtenwaard. De laatstgenoemde staat nog steeds onder invloed van het IJsselmeerwater.

Show results