Terbandsterschans
Heerenveen
De Terbandsterschans werd in 1580 aangelegd als onderdeel van de Friese waterlinie. In 2018 is er op deze plek een kunstwerk geplaatst ter nagedachtenis aan een verdedigingswerk.
Take a look
In het centrum van Heerenveen vind je het monument voor de Terbandsterschans.
Op de plek waar de straten Fok en Schans in elkaar overgaan, bij fietsknooppunt 34, is een kunstwerk geplaatst ter nagedachtenis aan een verdedigingswerk dat hier ooit stond.
De oorspronkelijke schans werd in 1580 aangelegd als onderdeel van de Friese waterlinie. Die linie begon aan de Zuiderzee, volgde rivieren de Linde en de Tjonger en bij Frieschepalen aan de Groningse grens stond de laatste schans, vanaf hier tot aan de Waddenzee namen de Groningers de verdediging over.
Het gebied rondom kon onder water gezet worden om de hoofdstad Leeuwarden te beschermen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog, en later Groningen tegen de Duitse bisschop Bommen Berend.
Kunstenaar Albert Oost maakte op de plek waar de Terbandsterschans gelegen heeft, een kunstwerk dat daar aan doet denken.
Er zijn aarden wallen met inheemse begroeiing gerealiseerd. Hierop bevinden zich aan de ene kant van de weg een houten kruis met een stalen ring, een soort vesting en aan de andere zijde van de weg staat een zwerfsteen met een soldatenhelm uit die tijd.
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie II.