Poepekrús Bakkeveen
Bakkeveen
Dit kruis is een eerbetoon aan een, volgens de overlevering, hier ter plaatse vermoorde en beroofde Poep, de vroegere aanduiding van een Duitse gastarbeider. Deze gastarbeiders gingen lopend terug naar hun woonplaatsen in Westfalen of Nedersaksen.
Take a look
Het gedenkteken is niet alleen bedoeld voor de vermoorde Poep, maar ook om de herinnering aan de vele Hannekemaaiers (grasmaaiers) en Kiepkerels (marskramers) levendig te houden. Zij volgende in de periode van 1600-1900 de historische route naar Bakkeveen. Ze kwamen naar Fryslân om werk te zoeken.
In 1986 is het bijna vergeten monument in bestrate vorm vernieuwd en in 2003 is de betonfundatie aangebracht.
Het monument ligt in de berm van de Duerswâldmerwei, de weg tussen Bakkeveen en Wijnjewoude. In de volksmond wordt het het 'Poepekrús' genoemd. Het monument is ooit gemaakt ter nagedachtenis aan de nog jonge Hannekemaaier Niels uit Nedersaksen.
De Hannekemaaiers waren eigenlijk de eerste gastarbeiders die naar Nederland kwamen. Zij gingen vaak aan het werk bij boeren op het land. In navolging van de Hannekemaaiers kwamen ook de kooplieden met hun handel. Zij volgden dezelfde route, door Drenthe naar Bakkeveen en vervolgens naar Beetsterzwaag.