Kuinderschans
Kuinre
Vroeger lag het Overijsselse Kuinre aan het water van de Zuiderzee, al in de twaalfde eeuw werd hier een burcht gebouwd. De Kuinderschans kwam er in 1581 om Friesland te beschermen tegen het Spaanse leger.
Take a look
Vroeger lag het Overijsselse Kuinre aan het water van de Zuiderzee, en dat maakte dat er in deze plaats al in de twaalfde eeuw een burcht werd gebouwd, als steunpunt voor de bisschop van Utrecht.
De Kuinderschans werd in 1581 gebouwd, als onderdeel van de Friese Waterlinie. Deze waterlinie werd aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in opdracht van stadhouder Willem Lodewijk, om de Friese hoofdstad te beschermen tegen de Spanjaarden.
De functie van de Kuinderschans was om passage over de Zuiderzeedijk of een aanval vanaf de Zuiderzee te blokkeren. Een eeuw later werd de schans door het leger van Bernhard von Galen, bisschop van Münster, veroverd.
Van de schans is niets meer te zien: op het terrein van de voormalige Kuinderschans is na de opgraving een woningwijk gerealiseerd, een ander deel van de grond heeft een agrarische bestemming.
Ten noorden van de Kuinderschans lag - op de tweede linie - de Slijkenburgerschans, ook daar heb je enige verbeeldingskracht nodig om terug te gaan naar de tijd van Willem Lodewijk.
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie III.