Skip to main content

Sint-Petruskerk Ureterp

Ureterp

De geschiedenis van deze kerk laat zich het beste lezen in de zuidmuur. Deze bestaat voornamelijk uit gele reuzenmoppen, al zijn gedeelten onderin hersteld met kleine bruine bakstenen. De muur bevat brede spitsboogvensters met een zeer fijne roedeve...

Take a look

De geschiedenis van deze kerk laat zich het beste lezen in de zuidmuur. Deze bestaat voornamelijk uit gele reuzenmoppen, al zijn gedeelten onderin hersteld met kleine bruine bakstenen. De muur bevat brede spitsboogvensters met een zeer fijne roedeverdeling.

Opvallend is dat er behalve een toren van rode moppen, ook een klokkenstoel bij de kerk te vinden is. Een dubbele zelfs. Dat terwijl een klokkenstoel meestal als goedkopere vervanger van een toren dient.

Binnen zijn de wanden geleed door muurnissen en staat een preekstoel met zeventiende-eeuwse panelen. Ook het orgel uit 1904 is de moeite waard.

Extra informatie:

De Petruskerk ligt ten westen van de huidige dorpskom op een ruim kerkhof. De middeleeuwse kerk, gebouwd van vooral gele kloostermoppen, geeft aan de noordzijde weinig van zijn geheimen prijs. De zuidzijde vertoont gedeelten middeleeuws muurwerk. De noordelijke muur en het rechtgesloten oostelijke gedeelte zijn omstreeks 1800 deels beklampt en vernieuwd in bruine steen van klein formaat, toen ook de vensters zijn aangepakt. De noordmuur bestaat nu uit brede, door lisenen gescheiden vakken, elk met een rondboogvenster. Aan de westzijde bevindt zich de verdiepte, rondbogige ingang met dubbele deur en bovenlicht. In de rechte sluiting staat een breed, licht spitsbogig venster. De zuidmuur laat de geschiedenis van de kerk zien. Deze bestaat hoofdzakelijk uit gele reuzenmoppen, al zijn in de benedenzone ook wel gedeelten met kleine bruine steen hersteld. Bovenin is het grootste deel van een geprofileerde gootlijst te zien; aan de westzijde is een nieuwe lijst onder de dakvoet gemetseld die door de ankers het effect heeft van een klassieke kroonlijst. De brede spitsboogvensters bezitten heel fijne roedeverdelingen; het rondboogvenster aan de westzijde heeft een vorktracering.

De vierkante toren is in de 13de eeuw gebouwd van vooral rode moppen. Hij is ongeleed, er zijn enige lichtspleten in het muurwerk uitgespaard en bovenin zit aan elke zijde een rondbogig galmgatenpaar. Op het zadeldak staat een windwijzer in de vorm van een paard. Inwendig staat de ingang tot de toren in een spitsboognis, geflankeerd door twee rondboognissen. De benedenruimte heeft in de hoeken muralen en pendentiefs als restanten van het koepelgewelf. Hoewel de kerk altijd een echte toren heeft gehad, is er in 1766 nog een klokkenstoel naast gebouwd, een dubbele. Deze is enkele malen vernieuwd en hij draagt twee klokken uit 1948. Inwendig is de kerk gedekt met een vlak houten plafond en de wanden worden geleed door twee registers van muurnissen boven elkaar. De preekstoelkuip met getoogde panelen is 17deeeuws, het klankbord is jonger. Het orgel is in 1904 gebouwd door Bakker & Timmenga.

Kerk en toren 13de eeuw, koor ca. 1800

Protestants

Preekstoel, orgel, klokkenstoel

Distance to your location:

Here you will find Sint-Petruskerk Ureterp

Selmien East 47
9247 TT Ureterp
Plan your route

from your location

Show results