Jorwert - Nijkleaster - Hilaard - Leons | Rondjes om de kerken
Stap in de rijke historie en serene natuur van Noardwest Fryslân met deze wandelroute van 12,1 km die je meeneemt langs kerken en kloosters. Start in Jorwert bij de Sint-Radboudkerk, bezoek klooster Westerhûs en geniet van natuur en stilte.
Start je wandeling in Jorwert, een dorp dat barst van historie. De imposante Sint-Radboudkerk, gewijd aan de bisschop van Utrecht die van moederskant afstamde van de Friese koning Radboud, torent hoog boven het dorp uit en biedt een prachtig beginpunt. De kerk, grotendeels opgebouwd uit tufsteen, ligt op een terprest en is omringd door een schilderachtig dorpje. Volg de route langs de Sluytermanwei en bewonder de pittoreske Jaanfeart en de haven met een gezellige picknickplek.
Wandel verder naar het inim…
Stap in de rijke historie en serene natuur van Noardwest Fryslân met deze wandelroute van 12,1 km die je meeneemt langs kerken en kloosters. Start in Jorwert bij de Sint-Radboudkerk, bezoek klooster Westerhûs en geniet van natuur en stilte.
Start je wandeling in Jorwert, een dorp dat barst van historie. De imposante Sint-Radboudkerk, gewijd aan de bisschop van Utrecht die van moederskant afstamde van de Friese koning Radboud, torent hoog boven het dorp uit en biedt een prachtig beginpunt. De kerk, grotendeels opgebouwd uit tufsteen, ligt op een terprest en is omringd door een schilderachtig dorpje. Volg de route langs de Sluytermanwei en bewonder de pittoreske Jaanfeart en de haven met een gezellige picknickplek.
Wandel verder naar het iniminidorp Fûns, een unieke plek met drie boerderijen op met elkaar verbonden huisterpen. Hier heb je twee opties: kies voor een direct pad naar Hilaard of volg de route door het kloosterterrein Westerhûs. Dit klooster maakt deel uit van Nijkleaster en biedt gasten de mogelijkheid om deel te nemen aan vieringen, meditatie en gezamenlijke maaltijden. Bezoekers kunnen een weekend, midweek of week verblijven en hebben toegang tot een eigen kamer. De gebouwen van het klooster, waaronder negen gastenkamers en drie woningen voor de kloosterlingen, staan rondom een kloostertuin. Hier kunnen gasten genieten van de rust en de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan werkzaamheden in de huishouding of de tuin, wat een unieke kans biedt om volledig op te gaan in het kloosterleven. Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli is dit terrein gesloten, maar buiten deze periode biedt het een bijzondere ervaring met kans op het zien van weidevogels zoals kieviten en grutto’s.
Bij Hilaard leidt de route langs de Johannes de Doperkerk, een laatgotische kerk die omstreeks 1450 is gebouwd. De kloostermoppen van de kerk zijn levendig in kleur met een mix van gele en rode stenen. De weg vervolgt naar Hoptille, waar je de kronkelende Boalserterfeart volgt tot aan de kruising met Leons. Hier wandel je langs de charmante Catharinakerk. Je kruist hier de pelgrimsroute Het Jabikspaad en wandelt door de velden van de Lionserpolder, een beschermd weidevogelgebied.
Keer terug naar Jorwert via de Hesenserreed en sluit je wandeling af bij de gastvrije Sint-Radboudkerk.
Deze rondwandeling biedt een unieke kans om de geschiedenis, religieuze erfenis en natuurlijke pracht van de regio te verkennen. Kom tot rust en herontdek de schoonheid van het Friese platteland en zijn rijke verleden. Ontdek op je eigen tempo.
Rondjes om de kerken bevat 26 inspirerende en verrassende pelgrimsroutes in Noord-Fryslân. De weidsheid, de lichtval, wolken en het ruisen van de wind sluiten naadloos aan bij de sobere verstilling die de kerken bieden. Wijkplaatsen en vluchtheuvels in drukke tijden. Ontsnappingsroutes die rust bieden. Nieuwsgierig naar de andere routes? Je vindt ze hier
Meer verdiepende informatie over deze en de andere routes kun je vinden in de routegids; Rondjes om de kerken in Noord-Fryslân. Te verkrijgen via de boekhandel. De uitgave is tot stand gekomen door schrijver Fokko Bosker, een wandeljournalist, in nauwe samenwerking met stichting Tsjerkepaad die ijvert voor ruimere openstelling van de monumentale kerken in Fryslân.
Sights on this route
Starting point
Sluytermanwei 1
9023 AB Jorwert
Navigate to starting point
Redbadtsjerke Jorwert
De Redbadtsjerke in Jorwert is sinds 1994 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De vrijwilligers van deze commissie heeft de Redbadtsjerke in beheer en verhuur die aan o.a. muziekgezelschappen, particulieren.De kerk dient tevens als trouwlocatie
Jorwert (Jorwerd)
Jorwert is een oud terpdorp wat ligt in de driehoek Leeuwarden, Sneek en Franeker. Hoogtepunt is het jaarlijks terugkerende openluchttheater in de notaristuin. Kom je voor rust? Bezoek dan zeker ook Nijkleaster wat staat voor stilte, bezinning en verbinding.
Buurtschap Fûns
Buurtschap Fûns ligt ten zuidwesten van de stad Leeuwarden tussen Hijlaard en Jorwerd. De buurtschap is ontstaan op een terp even ten noorden van Jorwerd. Het bestaat uit een huis en vier boerderijen.
Klooster Westerhûs
De monumentale boerderij Westerhûs is omgebouwd tot een modern klooster. De Nijkleaster gemeenschap biedt gastvrijheid om in een retraite mee te leven in een vast kloosterritme van bidden en werken, verstillen en wandelen, ontmoeting en plezier.
Kapel van de Âlde Friezen
De kapel en het erf van Klooster Westerhûs zijn vrij toegankelijk. De buitenkapel is gebouwd met Friese kloostermoppen. Het kleurrijke erf van Nijkleaster bevat een boomgaard, kruidentuin en groentetuin, waar bezoekers in rust kunnen rondwandelen.
Kapel van de Âlde Friezen
Kapel van de Âlde Friezen
Kapel van de Âlde Friezen
It Westerhûs 1
9027 BN Hilaard
Hilaard (Hijlaard)
Hilaard is oorspronkelijk ontstaan op een terp en had lange tijd een open structuur. Echter, in de 19e en 20e eeuw heeft het dorp verdicht.
Sint-Johanneskerk Hilaard
Aan de noordkant van Hilaard, op een terprestant, staat de Sint-Johanneskerk. De levendige gevels van vooral gele kloostermoppen met rode verlevendigingen zijn uitnodigend.Hoewel de toren een vergelijkbaar uiterlijk heeft, is deze een st...
Hilaardermieden
Hilaarder Mieden is een natuurgebied bij Hilaard, bekend om zijn natte graslanden en rijk vogelleven. Het biedt een thuis aan weidevogels zoals grutto's, kieviten en watersnippen. Met zijn open landschap en unieke biodiversiteit is het een paradijs voor vogelliefhebbers.
Sint-Catharinakerk Leons
In een van de kleinste dorpen van Friesland staat de Sint-Catharinakerk. Al had het weinig gescheeld of de kerk was in 1961 wegens bouwvalligheid afgebroken. Een particulier initiatief redde de kerk. Het orgel was inmiddels naar Húns verhuisd....
Japikspaad
Het Japikspaad is een 150 km lange wandel- en pelgrimsroute van Friesland naar Overijssel, beginnend in Sint Jacobiparochie en eindigend in Hasselt. De route voert langs historische dorpen, kerken en natuurschoon en nodigt uit tot bezinning. Dit pad maakt deel uit van de pelgrimsroute naar Santiago.
Lionserpolder
De Lionserpolder ligt tussen de Friese terpdorpen Jorwert (Jowerd) en Leons (Lions). Een typisch open Fries weidelandschap. De polder is voor een deel in beheer bij Natuurmonumenten en op het andere deel vindt particulier natuurbeheer plaats door boeren.
Directions
Start rondwandeling Jorwert
Voor een klein dorp heeft Jorwert een grote kerk. De kerk staat op een terprest en torent letterlijk uit boven de rest van de bebouwing die samenklontert rond de brug over de vaart en de hoofdstraat die als een ruimzittende jas om de kerk heen plooit. Jorwert lag dan ook aan de oude handelsweg tussen Franeker en het zuiden.
De eerste eenvoudige kerk uit de tiende eeuw was al gewijd aan Sint Radboud, de bisschop van Utrecht die van moederskant afstamde van de Friese koning Radboud. De kerk is grotendeels uit tufsteen opgebouwd.
Vanaf de hoofduitgang naar de Sluytermanwei en LA om de kerk heen de weg volgen naar de brug in de Jaanfeart en de haven met picknickbank. De weg rechtdoor tot aan knooppunt 45 en daar RA naar 61 over de Hesenserreed. Rechtdoor naar 60 en RA naar 30 en het iniminidorp Fûns, dat bestaat uit drie boerderijen op met elkaar verbonden huisterpen. Bij 30 dienen zich twee opties aan: of LA over een boerenpad door het veld vrijwel rechtstreeks naar Hilaard of even RA richting 31 en dan LA door een klaphek over het kloosterterrein Westerhûs. Die route is tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli gesloten. Beide paden lopen dwars door de weilanden, een prachtige belevenis met vrij grote kans op bijzondere vogels zoals kieviten, grutto’s, tureluurs en misschien een eenzame wulp.
De route over het terrein van Klooster Westerhûs voegt zich vlak voor Hilaard samen met de boerenlandpadvariant. De weg naar het terpdorp vervolgen en op de kruising met de Van Aylvaleane rechtdoor langs de vroegere smederij het Skilpaed LA naar de Johannes de Doperkerk, dit is een laatgotische kerk die omstreeks 1450 is gebouwd. In de kloostermoppen is het geel dominant, maar de rode stenen zorgen voor een levendige kleurschakering.
Vanaf de kerk over de Tjessingawei de terp aflopen naar de Hoptilsterdyk en daar RA. Volg nu weer de knooppuntenroute het dorp uit. Bij 22 rechtdoor naar 20 en 51 bij Hoptille. Over de brug in de Boalserterfeart LA het fietspad lang de kronkelende vaart volgen tot aan 78.
Op de kruising LA naar Leons en 61. Vlak voor het dorp, een van de kleinste van Fryslân, linksaf naar de Catharinakerk. Kerk en pastorie vormen een prachtig ensemble. Het pad door de velden van de Lionserpolder, beschermd weidevogelgebied, begint pal naast de kerk. Op de Hesenserreed bij 61 RA terug naar de gastvrije kerk van Radboud. Ook dat is thuiskomen.
- 45
- 61
- 60
- 30
- 22
- 20
- 51
- 78
- 61