Skip to main content

Foodwalk De Zwarte Haan

(1.1 km)

De Foodwalk Zwarte Haan is een wandelroute langs de Waddenzee, waar je de zilte smaken van de regio kunt ontdekken. De route brengt je door een uniek kustgebied met lokale producten zoals zeekraal, lamsoor en duindoorn. Onderweg leer je meer over de relatie tussen het landschap en de Waddenkeuken. Start- eindpunt is bij restaurant Zwarte Haan. Het is een perfecte combinatie van natuur, cultuur en waddengastronomie.

Sights on this route

Starting point:

Zwarte Haan
Navigate to starting point

Kouwe Faart bij Zwarte Haan

De Kouwe Faart (16e eeuw) verbindt de Blikvaart met Zwarte Haan en speelde een belangrijke rol bij het inpolderen van de Middelzee. Oorspronkelijk gebruikt voor afwatering, wordt het gebied nu beheerd door Wetterskip Fryslân, met het H.G. Miedemagemaal als moderne opvolger.

Kouwe Faart bij Zwarte Haan

Zwarte Haan: visvriendelijk malen

Je zag de typisch blauwe kleur waarschijnlijk al van verre: het dak van het zeegemaal dat hier sinds 1973 staat en genoemd is naar waterschapsvoorzitter Henk Miedema.

Zwarte Haan: visvriendelijk malen

Swarte Haan poldermoln

De Swarte Haan poldermolen (1865) werd in 1925 onttakeld en in 1997 volledig afgebroken. Deze molen symboliseerde de Friese watergeschiedenis, waarbij windkracht werd gebruikt om polders droog te malen. Nu verzorgt Wetterskip Fryslân het waterbeheer met moderne gemalen tegen verzilting.

Swarte Haan poldermoln

De Slikwerker

Historisch herkenningspunt De Slikwerker is een bronzen beeld van Frans Ram, dat staat op de zeedijk in de buurtschap Zwarte Haan. De mannen worden geëerd die in de periode van 1505 tot 1754 het gebied van het Bildt hebben drooggelegd. Tip, wandel ook even de dijk op en geniet van het uitzicht!

De Slikwerker

Anita Andriesen banken

De dijk bij de Zwarte Haan wordt wekelijks geïnspecteerd en onderhouden. Gras en schapen versterken de grasmat. Asfaltbekleding biedt extra bescherming voor een stabiele dijk. Breuksteen en grond liggen klaar voor noodgevallen.

Anita Andriesen banken

Zwarte Haan - Vogelkijkpunt

Kwelders en polders met veel vogels.

Zwarte Haan - Vogelkijkpunt

Zeekraal bij de Zwarte Haan

Zeekraal is een lichtzoute, knapperige zeegroente die groeit op slikken en schorren, zoals bij de Zwarte Haan. Deze pioniersplant gedijt in zoute omstandigheden en zit vol voedingsstoffen. Lekker in salades, bij lamsvlees, of in dips. Ze wordt ook in de Waddenregio gekweekt.

Zeekraal bij de Zwarte Haan

Zeeaster en Lamsoor bij de Zwarte Haan

Zeeaster en lamsoor zijn kwelderplanten bij de Zwarte Haan. Lamsoor bloeit paars in juli-augustus en trekt bijen aan voor honing, maar zijn bladeren zijn oneetbaar. Zeeaster is eetbaar en wordt in de waddenregio als zeegroente geteeld en verkocht, hoewel het verward wordt met Lamsoor.

Zeeaster en Lamsoor bij de Zwarte Haan

Kwelder De Bildtpollen

De Bildtpollen is een kwelder bij Zwarte Haan, ideaal voor zoutminnende planten en vogels. Regelmatige overstromingen helpen erosie voorkomen en beheren houdt flora en fauna in balans. Het gebied trekt veel vogels dankzij de voedselrijkdom en rust.

Kwelder De Bildtpollen

Camperpark Zwarte Haan

20 Camperplaatsen bij Restaurant Zwarte Haan. Uniek gelegen aan de Waddenzee, ruime plaatsen in natuurgebied met eigen gazon.

Camperpark Zwarte Haan

Duindoorn bij de Zwarte Haan

Bij Restaurant De Zwarte Haan wordt de duindoorn, rijk aan vitamine C, als delicatesse geteeld op de slapersdijk. Dit gezonde, fris-zure fruit is populair bij zowel vogels als mensen. De koks verwerken de bessen in sauzen voor vlees en vis, maar ook in desserts als cheesecake, macarons en sorbetijs.

Duindoorn bij de Zwarte Haan

Restaurant de Zwarte Haan

De Zwarte Haan is uniek gelegen aan de voet van de zeedijk, en wordt omringd door natuur, rust en ruimte. Het restaurant is gevestigd in een monumentale boerderij.

Restaurant de Zwarte Haan

End point:

Zwarte Haan
Navigate to endpoint