Gedenkplaat aan de buitenmuur van het Raadhuis Balk
Balk
Door leden van de voormalige illegaliteit werd deze gedenkplaat op 4 mei 1953 geschonken aan de gemeente. Hierop staan de namen van de vijf gevallenen uit de gemeente Gaasterland.
Sjoch alfêst efkes
Door leden van de voormalige illegaliteit werd deze gedenkplaat op 4 mei 1953 geschonken aan de gemeente. Hierop staan de namen van de vijf gevallenen uit de gemeente Gaasterland.
Teeuwes de Boer werd geboren op 27 mei 1903 in Bakhuizen. Hij trad in 1924 als vrijwilliger in dienst bij de Koloniale Reserve. Na de capitulatie van het voormalige Nederlands-Indië werd hij krijgsgevangen genomen. Op 21 september 1944 werd de Fuji Maru, het Japanse schip waarop hij verbleef, in de baai van Manilla getorpedeerd. Hierbij kwam Teeuwes om het leven.
Jacobus Johannes Boomsma werd geboren op 6 juli 1910 in Sondel. In de herfst van 1943 moest hij onderduiken wegens verraad. Onder de schuilnaam ‘Karel I’ kon hij vele onderduikers en joden onderbrengen op schuiladressen in Gaasterland. Op 6 november 1944 werd Boomsma bij een vluchtpoging doodgeschoten.
Jeen Hornstra werd geboren op 22 mei 1900 in Koudum. Tijdens het overladen van wapens voor het verzet werd hij opgepakt. Als represaillemaatregel werd hij op 17 maart 1945 in Dunegea gefusilleerd.
Johannes Nagelhout werd geboren op 14 maart 1915 in Bakhuizen. De onderzeeër waarop Johannes diende als matroos 2e klasse is vermoedelijk in 1940 op een mijn gelopen en met de gehele bemanning vergaan.
Johannes Doedenias Schweitzer werd geboren op 12 juni 1921 in Maassluis. Tijdens de bezetting was hij ondergedoken in Nijega (thans Elahuizen) om aan de arbeidsinzet te ontkomen. Tijdens een razzia werd hij bij een vluchtpoging doorgeschoten.
Hjir fine jo Gedenkplaat aan de buitenmuur van het Raadhuis Balk
Dubbelstraat 28561 BC Balk Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje