Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

Simon Stijlstraat 4

Harlingen

Pietje de Vries is, als ze in 1872 in Harlingen wordt geboren, het negende kind in het gezin van Izaak de Vries en Klara Speyer - en na haar volgen er nóg drie! Op 27 maart 1900 trouwt ze met haar grote liefde, de handelsreiziger Izak Polak.

Sjoch alfêst efkes

Izak, De Koning der Kleeding

Pietje de Vries is, als ze in 1872 in Harlingen wordt geboren, het negende kind in het gezin van Izaak de Vries en Klara Speyer - en na haar volgen er nóg drie! Op 27 maart 1900 trouwt ze met haar grote liefde, de handelsreiziger Izak Polak. In 1901 wordt dochter Saartje geboren en in 1903 Nathan.

Izak is met ƒ 9800,- de hoogstbiedende, als in 1922 een herenhuis met tuintje en winkel op de Simon Stijlstraat 4 wordt verkocht tijdens een openbare verkoop in het bekende Harlinger café ‘De Beurs’. In 1924 betrekt het gezin het woongedeelte van het pand. De winkel wordt ingericht als ‘warenhuis De Vlijt, De Koning der Kleeding’. Er zijn onder andere overalls, truien, schoenen, bedden en dekens te koop.

Ook als Izak op 55-jarige leeftijd overlijdt, blijft Pietje Polak naast het winkelpand wonen. Zoon Nathan neemt de zaak over. Als hij in 1936 trouwt met de Groningse Betsij Frank, gaan ze eerst enige tijd bij zijn moeder inwonen.

Eddy Frank uit Arnhem en Iesje Polak uit Harlingen plaatsen op 8 mei 1942 een advertentie in het Joodsche Weekblad. Ze feliciteren hun grootmoeder, Pietje Polak, met haar 70ste verjaardag en ‘wenschen dat oma nog lang voor hen gespaard moge blijven’. Die wens zal niet uitkomen. In maart 1943 wordt Pietje vanuit het Algemeen Ziekenhuis, waar ze wegens ziekte is opgenomen, gedeporteerd naar Westerbork.

In het Harlinger museum het Hannemahuis is een steentjesmozaïek uit het portiek van De Vlijt het enige nog tastbare bewijs van de winkel van Izak en Nathan Polak.

Hjir fine jo Simon Stijlstraat 4

Simon Stijlstraat 4
Harlingen
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten