Rustpunt de Zomerschuur
Bergum
Damkalf en de Zomerschuur hebben smaak Eerlijk over eten, het is de missie van Annie van Dam. Op haar boerenerf aan de Zomerweg vind je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd. ‘Weet wat je eet’ is haar belangrijkste boodschap. E...
Damkalf en de Zomerschuur hebben smaak
Eerlijk over eten, het is de missie van Annie van Dam. Op haar boerenerf aan de Zomerweg vind je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd. ‘Weet wat je eet’ is haar belangrijkste boodschap.
Eten van eigen erf Wie over de Zomerweg fietst, kan de kleurrijke bloemenpluktuin van Annie van Dam niet missen. Haar boerenerf staat letterlijk in bloei, want overal vind je authentieke boerenproducten. Fruit in de boomgaard, groente in de tuin en kruiden in de kas. “Van oudsher vond je op het boerenerf alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd”, vertelt Annie. “Van vlees en kaas tot eigen eieren, groenten, kruiden en fruit. Je wist exact wat je at. Tegenwoordig hebben we als consument geen idee meer waar ons eten vandaan komt. Hoogtijd om daar verandering in te brengen."
Eerlijk vlees van Damkalf
Op haar boerenerf wil Annie mensen weer in contact brengen met eerlijk eten. Dat begint met de waarheid over ons vlees. “Wij verkopen ons eigen kalfsvlees van Damkalf. Eerlijk, ambachtelijk vlees van dieren van onze eigen boerderij. Daar zijn we trots op, dus dat laat ik graag aan mijn bezoekers zien.” Vanaf de vide aan de buitenzijde van de stal kunnen gasten letterlijk een kijkje nemen in het moderne verblijf, waar kalveren volop de ruimte hebben. “Ons kalfsvlees wordt klaargemaakt door een ambachtelijke slager in Dokkum. Eerlijker en malser kalfsvlees vind je niet.”
“Wij produceren eerlijk, ambachtelijk vlees van dieren van onze eigen boerderij”
De Zomerschuur Een deel van het eigen kalfsvlees verkoopt Annie zelf. In de grote Zomerschuur op haar erf vind je uitsluitend eerlijke boerenproducten. “Van vlees tot zelfgemaakte jam, compote, chutney of verse scharreleieren.” Daarnaast kun je te kust en te keur kiezen uit de heerlijkste streekproducten uit de omgeving. De Zomerschuur is iedere zaterdag open van 9.00 tot 15.00 uur. En voor wie niet zo lang kan wachten, heeft Annie een ingenieuze oplossing.
“Echte fijnproevers kiezen bewust voor eerlijke producten”
Puur uit de muur
Vorig jaar heeft Annie een boerderijautomaat geopend. Een muur vol koel- en vriesvakjes waar je dag en nacht pure producten kunt krijgen. Van haar eigen vlees tot gezellige bierkaasjes, een echte Friese wijn of kruiden voor een heerlijke likeur. “Echte fijnproevers die houden van koken weten me inmiddels te vinden.” Om ook onervaren thuiskoks op weg te helpen, organiseert Annie regelmatig workshops. “We maken er een gezellige dag van, die we samen aan de grote tafel afsluiten met een heerlijk diner. Geloof me: eerlijk koken kan iedereen.”
Eigenaar Annie van Dam Website www.zomerschuur.nl en www.damkalf.nl Bijzonder “Geloof me: eerlijk koken kan iedereen”
Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.
- Ofstân nei jo lokaasje:
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk(38.3 km)Burgum -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Burgum – Quatrebras | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 1
Burgum – Quatrebras | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 1(9.5 km)Burgum
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Psychiatrische zorg in oorlogsomstandigheden
Psychiatrische zorg in oorlogsomstandigheden
Het Psychiatrisch Ziekenhuis (de PZ) in Franeker was en is een begrip in Friesland. Tijdens de bezetting moest het, naast de achthonderd eigen patiënten, ook bewoners van twee andere instellingen onderdak bieden. De bezetters hadden hun gebouwen gevorderd. Ook andere oorlogsslachtoffers, waaronder evacués uit Limburg, werden opgevangen en verzorgd. En was de TBC-afdeling een ideale plek voor onderduikers.
In de laatste oorlogsmaanden voorzien de keukens van het ziekenhuis al die mensen, en ook nog een groot deel van de Franeker bevolking, van eten.
In 1930 is ten westen van de stad een gloednieuwe en moderne huisvesting verrezen, Groot Lankum genaamd. Het oude onderkomen in de binnenstad (het “Binnengesticht”) blijft daarnaast ook in gebruik. De behandeling van psychiatrische aandoeningen staat nog in de kinderschoenen, medicijnen zijn er nog niet. Patiënten liggen de hele dag in bed, niets te doen.
Het ziekenhuis heeft een TBC-afdeling, die vanwege het besmettingsgevaar geïsoleerd is van de rest van het gebouw. Dat maakt het een perfecte onderduikplaats, de bezetter staat niet te trappelen om daar te controleren . . .
Het is februari 1943 als de Duitsers het Psychiatrisch Ziekenhuis Vogelenzang in Bennebroek vorderen. 369 Patiënten en 100 medewerkers moeten weg en worden met treinen naar Franeker overgebracht. De Franeker patiënten uit het Binnengesticht verhuizen naar de grote zolderverdieping van het nieuwe Groot Lankum, om plaats te maken voor de gasten. De ruimte is veel te krap, maar er is geen keuze.
Als de geallieerde opmars het zuiden van Nederland bereikt, stagneert het front en is vooral de provincie Limburg een tijdlang strijdgebied. Bewoners moeten worden geëvacueerd. In januari 1945 arriveert een trein vol mensen uit Roermond en omgeving na een barre reis verzwakt en hongerig in Franeker. Voordat ze kunnen worden ondergebracht bij gastgezinnen in de omliggende dorpen, worden ze door de medewerkers van de PZ verzorgd en van eten voorzien. Zieken worden opgenomen in het toch al overvolle ziekenhuis.
Alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg is, komen er op 27 maart 1945 ook nog eens 528 patiënten met hun verplegers van het Psychiatrisch Ziekenhuis Dennenoord uit Zuidlaren bij. De panden daar moeten op last van de bezetters op stel en sprong worden ontruimd, want er moet een Duits noodhospitaal in worden gevestigd. De keukens van de PZ moeten alle zeilen bijzetten om de vele monden te voeden. Gelukkig is men eerder al begonnen met het verbouwen van grote hoeveelheden groenten op de terreinen en worden er veertig varkens gehouden voor de vleesbehoefte. Boeren uit de omgeving leveren aardappelen en rapen. Per dag gaat er 3600 kilo aan aardappelen doorheen.
In de allerlaatste dagen voor de bevrijding van Franeker, die uiteindelijk op 15 april plaatsvindt, komt er nog een Duitse order om de PZ te ontruimen, om plaats te maken voor gewonde Duitse soldaten. Maar zover komt het niet meer, de Canadese bevrijders zijn al in aantocht en de bezetters vertrekken halsoverkop.
Een televisiedocumentaire van Omrop Fryslân (deels Friestalig) over de PZ in oorlogstijd ziet u hier.
Franeker