Kerk op de Hoogte
Wolvega
Deze historische kerk in Wolvega werd in 1646 gebouwd op een plek waar eerst een oudere kerk stond. Dit rijksmonument werd gebouwd op een terp, in volksmond “de Kerk op de Hoogte'' genoemd.
Sjoch alfêst efkes
Voordat deze kerk werd gebouwd stond hier een voormalige kerk die gewijd was aan Maria Magdalena. De kerk werd op een terp gebouwd omdat er regelmatig overstromingen plaatsvonden.
Tijdens de middeleeuwen werd deze plek door de lokale bewoners gekozen om zich te vestigen. De omgeving van de stuwwal was een nat veenlandschap, daarom was dit de enige en beste plek om te bouwen. Om het gebied leefbaar te maken werden er terpen gebouwd. En doordat al het land laag ligt, had je ook een geweldig uitzicht over het gebied. In 1825 vond er een watersnoodramp plaats. In dit specifiek geval bood de terp bescherming tegen allerlei overstromingen. Drie dagen lang werd het water van de Noord- en Zuidzee opgezweept door stormwinden, hagels en noodweer, al deze rampen hebben allerlei ravages veroorzaakt in Friesland. En op sommige plekken braken zelfs dijken door.
Het zal je daarom niet verbazen dat ''de kerk op de Hoogte'' al veel te verduren kreeg tijdens verschillende waterrampen. De dag van vandaag is dit rijksmonument nog steeds te bewonderen in het Friese dorp Wolvega.
Hjir fine jo Kerk op de Hoogte
Kerk op de HoogteKerkstraat 7
8471 CD Wolvega Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje