Kunstwerk De Veengravers
Ravenswoud
Dit beeld van Wilma Burgers-Gerritsen uit 1979 is een eerbetoon aan de oorspronkelijke inwoners van Ravenswoud – ontstaan in de tweede helft van de 19eeeuw en ooit “Appelscha-Derde Wijk” geheten, naar de toenmalige vaarverbinding met de Opst...
Sjoch alfêst efkes
Dit beeld van Wilma Burgers-Gerritsen uit 1979 is een eerbetoon aan de oorspronkelijke inwoners van Ravenswoud – ontstaan in de tweede helft van de 19eeeuw en ooit “Appelscha-Derde Wijk” geheten, naar de toenmalige vaarverbinding met de Opsterlandse Compagnonsvaart.
Het waren de veenarbeiders die, vaak in gezinsverband, met beperkte middelen heel zwaar werk moesten verrichten. In 2017, ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van Ravenswoud als zelfstandig dorp onder die naam, beschreef een ooggetuige – geboren in 1932 – hoe dat in zijn werk ging:
“Heel Ravenswoud en de wijde omgeving tot de Drentse grens is afgegraven turfveld door de turfgravers, alles handwerk. Met alleen een plagschoffel (‘stikker’), turfschopje en kruiwagen, van ’s morgens heel vroeg tot ’s avonds laat.
De Lawei, een paal met een scharnierende arm met een mand eraan, was de klok in het veen, op afstandte zien. De mand hoog was werken voor het bruine goud, zo werd turf ook wel genoemd; mand laag was schaften óf einde werkdag.”