Ga naar inhoud

Terbandster Tsjerke Terband

Terband

In 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen. 

Sjoch alfêst efkes

In 1315 was er in het dorpje Bant al een kapel aanwezig. In 1638 werd hier een nieuwe kerk voor in de plaats gebouwd. Johannes Crack, de Grietman van Aengwirden, zorgde voor een deel van de financiering. Nog steeds is de invloed van de familie Crack merkbaar: de grafzerken van Johannes Crack en zijn echtgenote Luff Ansckien van Lycklama zijn te vinden in de vloer van het kerkje.

In 1743 en in 1843 werd de kerk wederom vervangen. Vanaf toen kreeg de kerk zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters, ontworpen door architect Thomas Romein. Op de voorgevel is te lezen: "Zalig zijn degenen die het woord Gods horen en hetzelve bewaren". 

Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad Heerenveen. 

Het monument is eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het kerkje biedt als refugio onderdak aan rondreizende pelgrims. 

REFUGIO
In deze kerk mag dus worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk ligt zowel aan het Jabikspaad als aan het Bonufatius Kloosterpad. Mensen die deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.  
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van één van de Friese pelgrimsroutes  
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken

Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid! 

Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Ofstân nei jo lokaasje:

Hjir fine jo Terbandster Tsjerke Terband

Pastorielaan 12
8449 BE Terband
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten