Ga naar inhoud

Tsjerke oan it Dok - Lemster toer

Lemmer

Volgens de jaartal-ankers in de toren is de de kerk in 1716 gebouwd. De toren is half ingebouwd. De Lemsters spreken ook vaak van de Lemster toer, en dan bedoelen ze de toren van deze kerk. Kunnen ze vanuit de verte deze toren zien, dan zijn ze weer thuis

Sjoch alfêst efkes

Volgens de jaartal-ankers in de toren is de de kerk in 1716 gebouwd. De toren is half ingebouwd. De Lemsters spreken ook vaak van de Lemster toer, en dan bedoelen ze de toren van deze kerk. Kunnen ze vanuit de verte deze toren zien, dan zijn ze weer thuis.

De torenklok is in de Tweede Wereldoorlog op last van de bezetter weggehaald en niet teruggekeerd. Deze erg oude klok, met een doorsnee van een meter, werd in 1598 gegoten te Kampen.

Het opschrift luidde:

Hendrick Wegewaert maekte mi in der Stadt Campen anno 1598.

Na de bevrijding kwam er een nieuwe klok, die van de volgende Friese tekst werd voorzien:

In dief stiel de klok ut d' alde toer Yn har plak sil ik liede, doarp, mar en greiden oer. 

De barokke preekstoel met het doophek zijn in 1743-1745 gemaakt door de Sneker beeldhouwer Gerben Jelles Nauta. De preekstoel behoort tot één van de meest rijk versierde preekstoelen van Friesland. Eveneens bijzonder zijn de geelkoperen kaarskronen gemaakt door de Lemster koperslager Hermanus van Geest. Tijdens de restuaratie van 1983-1985 werd de oude kerkvloer met 40 grafzerken blootgelegd. Vooraanstaande Lemsters werden hier begraven. 

Een andere bijzondere vondst was de ontdekking van een sterrenhemel op de oorspronkelijke blauw-groene verflaag van het tongewelf. De sterrenhemel vertoont naast losse sterren, ook sterrenbeelden. Met bladgoud zijn de sterrenbeelden de Plejaden (het Zevengesternte), Orion en de Grote Beer aangebracht. 

Ofstân nei jo lokaasje:

Hjir fine jo Tsjerke oan it Dok - Lemster toer

Kerkhof 1
8531 JH Lemmer
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten