Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

Openbare Lagere School

Appelscha

Van Appelscha is bekend dat er op Terwisscha wellicht een kerkschooltje is geweest op gezag van het kerkbestuur van de Trefkerk. Meer zekerheid is er over het gegeven dat in de 18e eeuw op Aekinga een “winterschooltje” heeft bestaan, genaamd...

Sjoch alfêst efkes

Van Appelscha is bekend dat er op Terwisscha wellicht een kerkschooltje is geweest op gezag van het kerkbestuur van de Trefkerk. Meer zekerheid is er over het gegeven dat in de 18e eeuw op Aekinga een “winterschooltje” heeft bestaan, genaamd de Hoolten Klinte (Klinke). En ook zeker is het, dat onderwijzers aan dat schooltje een jaarsalaris kregen van rond de 20 gulden.

Aan het begin van de 19e eeuw werd het onderwijs bij wet geregeld en was het niet langer een zaak van kerk of particulieren maar van de overheid. Het openbaar onderwijs diende neutraal te zijn en de kinderen moesten, volgens de nieuwe wet, “gepaste en nuttige kundigheden” aanleren. De taak van de overheid werd neergelegd bij het grietenijbestuur. Dat diende te zorgen voor gebouwen, personeel en bekostiging. Daarom werd in 1836 aan de Compagnonsvaart een openbare lagere school gebouwd, genaamd School Appelscha-Beneden, oftewel “School 1”.

School 2 en 3
In de jaren rond 1870 gaf de toenmalige onderwijzer Hendrik Linzes de Jong met hulp van enkele assistenten les aan ruim 300 leerlingen. De behoefte aan een tweede school groeide na 1850 en zo kwam er een tweede Openbare Lagere School tot stand in 1876 te Appelscha-Boven. Dat werd “School 2”. Voor de kinderen uit Appelscha-Derde Wijk (het latere Ravenswoud) was de tocht naar school 1 of 2 op den duur bezwaarlijk. Langdurig klagen van ouders (meer dan 50 jaar) werd eindelijk beloond. Zo kwam er in 1930 een derde lagere school, standplaats Appelscha-Derde Wijk: School 3.

De Riemsloot
U ziet aan de overzijde van de vaart een winkelcombinatie met parkeerplaats. Daar stond de oorspronkelijke School 1. Deze school werd in 1935 door brand verwoest. De nieuw gebouwde school werd wat kleiner van omvang (afnemend kindertal). In de jaren ’70 van de 20e eeuw werd het schoolgebouw vervangen door nieuwbouw aan de Alle Wijtzesweg (nog net zichtbaar achter de nu in school 1 gevestigde winkelcombinatie) en deze kreeg de naam “Riemsloot”.

Ofstân nei jo lokaasje:

Hjir fine jo Openbare Lagere School

Vaart Zuidzijde
Appelscha
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten