De Spitkeet
Harkema
Het museum laat de ontwikkeling zien van het primitieve wonen in plaggenhutten en holwoningen naar het wonen in eenvoudige stenen huizen, de zogenaamde woudhuisjes. Verder staan er o.a. een armenhuis en een kippenhokwoning. Met mooi terras en speeltuinen.
Sjoch alfêst efkes
Van plaggenhut tot moderne woningen
‘Een woning ……..!? Niets anders dan een paar muren van plaggen, met vóór in een paar kleine ruitjes, waar de glazenmaker heusch niet veel aan verdiend had’.
Dat schreef een dominee over het wonen op de heide in de negentiende eeuw.
Spitkeet is een ander woord voor plaggenhut. In het openluchtmuseum en themapark kun je ervaren hoe de mensen op de Friese en Groningse heide woonden, leefden en werkten in de periode 1850-1950. De mensen waren erg arm en de omstandigheden waren erbarmelijk.
Het museum laat de ontwikkeling zien van het primitieve wonen in plaggenhutten en holwoningen naar het wonen in eenvoudige stenen huizen, de zogenaamde woudhuisjes. Verder staan er onder andere een armenhuis en een kippenhokwoning en is er een armenkerkhof.
De Spitkeet vernieuwd met introductiefilm en audiotour
Maak kennis met Jelle Dam die in een spitkeet opgroeide en later opkwam voor de arme bevolking op de heide. En zie Sjoerd út de Wâl die in een holwoning woonde en de kost verdiende met stenen bikken. En het meest indrukwekkend is toch wel het verhaal van Froukje Postma. Zij is opgegroeid in armenhuis de Malmoune, een huis dat is nagebouwd op het museumpark. Het gezin van Froukje bestond uit vader, moeder en zes kinderen en woonde in een van de kleine kamertjes van het armenhuis. Dag in dag uit, zowel ’s zomers als ’s winters, liep ze op blote voeten. Een fatsoenlijke jas en ondergoed had ze niet. Een warme maaltijd was er niet bij. Dit alles is te zien in de introductiefilm en te beluisteren via de audiotour.
Bij De Spitkeet is een 'rustpunt' aanwezig waar wandelaars en fietsers uit kunnen rusten tijdens een wandel- of fietstocht. Ook staat er een TOP (Toeristisch Overstappunt) bij het openluchtpark.