Ga naar inhoud

Johanneskerk Britsum

Britsum

Op de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.

Sjoch alfêst efkes

Op de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Britsum is een oud terpdorp aan de oostzijde van de vroegere Middelzee. Vanaf het kerkhof heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Het 13e eeuse schip heeft zes gewelven met ribben. De kleine hooggeplaatste Romaanse ramen zijn dichtgemetseld. De eiken preekstoel is uit de zeventiende eeuw en er staan twee herenbanken met wapens uit de 17e en 18e eeuw. Verder zijn er twee grafkelders uit 1639. Stichting Alde Fryske Tsjerken is tegenwoordig eigenaar van de kerk. 

Deze kerk is bekend vanwege haar middeleeuwse fresco’s, die trekken veel belangstellenden naar Britsum. Deze muurschilderingen laten taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament zien: Mozes, hogepriester Aäron, koning Salomo. Vanwege die fresco's is geen verwarming in de kerk, daar kunnen ze niet tegen. Vandaar dat de kerk vooral ’s zomers wordt gebruikt voor erediensten en concerten.

REFUGIO
Ook kan er in deze kerk worden gelogeerd door pelgrims. 's Ochtends bij het openen van je ogen is het eerste wat je ziet de middeleeuwse fresco's!  
Deze kerk is aan de vierde etappe van het Jabikspaad gelegen. Mensen die dit pelgrimspad bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.  
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint  Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van het Jabikspaad (of één van de andere Friese pelgrimsroutes)  
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken

Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid! 

Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Ofstân nei jo lokaasje:

Hjir fine jo Johanneskerk Britsum

Greate Buorren 1
9055 MT Britsum
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten