Lezing Hinke Piersma
Koudum
Hoe langer de Tweede Wereldoorlog voorbij is, hoe dichterbij hij lijkt te komen. Dat komt wellicht omdat in 2025 80 jaar bevrijding massaal herdacht wordt.
Sjoch alfêst efkes
Er verschijnen nieuwe boeken en er worden talloze manifestaties georganiseerd. Op 1 januari 2025 zouden de dossiers van de naoorlogse Bijzonder Rechtspleging voor iedereen toegankelijk online komen, maar het is de vraag of dat gaat gebeuren. Ook Histoarysk Koudum staat stil bij 80 jaar bevrijding, door middel van een expositie en een lezing.
Op 30 januari 2025 geeft prof. dr. Hinke Piersma, in het kader van 80 jaar bevrijding, een lezing in de Klink in Koudum. Deze lezing maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Koudumer verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’ van Stichting Histoarysk Koudum, in galerie Lytse Skientme. In haar lezing zal ze onder andere ingaan op de joodse onderduikkinderen en de verplichte tewerkstelling in Duitsland, de Arbeitseinzatz, en wat daarover te vinden is in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR).
Over de openbaarmaking van het CABR-archief op 1 januari 2025 is momenteel veel discussie. Piersma zal ongetwijfeld uit de doeken doen wat wel en niet mogelijk is. Het is denkbaar dat het CABR-archief tot dusver onbekende informatie bevat over bijvoorbeeld de Koudumer jongens die gepakt waren wegens het ontduiken van de tewerkstelling en zo terechtkwamen in strafkamp Wihelmshaven bij Hamburg. Dit is een de verhalen in de tentoonstelling.
Hinke Piersma is geboren in Hemelum. Zij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 2005 promoveerde ze aan die universiteit op het proefschrift De drie van Breda. Zij werkt als directeur onderzoek en adjunct-directeur bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. Zeer onlangs is Hinke Piersma benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aan de UvA. Zij is de schrijfster van onder andere het dit jaar verschenen boek Vergeet de trieste dagen, over de Joodse zionist mr. David Simon en zijn familie. Eerder publiceerde zij Op eigen gezag (2019) over politieverzet in Amsterdam in oorlogstijd en het boek Zussen (2017) over het door de oorlog uiteenvallen van een Joodse familie.
De lezing vindt plaats op 30 januari 2025. Aanvang 20.00 uur, locatie De Klink te Koudum. Entree € 10 inclusief koffie of thee. De organisatie is in handen van Stichting Histoarysk Koudum. De expositie ‘Koudumer verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’ is te zien in Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum, van 16 januari tot 15 februari op donderdag, vrijdag en zaterdag 13.00 tot 17.00 uur.
Hjir fine jo Lezing Hinke Piersma
De KlinkDs. L. Tinholtstraat 1
8723 CW Koudum Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje