Slachtedyk Friesland | Fietsroute
Ontdek het Friese landschap op de fiets en laat je betoveren door de fietsroute Slachtedyk!
De slachtedyk is een hele oude dijk van ongeveer 42 kilometer lang. Vroeger was deze dijk belangrijk om het land te beschermen tegen de Middelzee. Het is een van de bekendste dijken in Friesland. Wat deze dijk extra speciaal maakt, is dat er sinds 2000 elke vier jaar een marathon plaatsvindt. Hierdoor heeft de route een interessante geschiedenis. De dijk loopt van Oosterbierum naar Raerd.
In het voorjaar staat de dijk mooi in de bloei en zie je prachtige bloemen voorbijkomen. Een tocht over de Slachtedyk biedt het mooiste van Fryslân en is zeker de moeite waard om te verkennen.
Lokaasjes op dizze rûte
Begjinpunt
8855 RS Oosterbierum
Navigeer naar startpunt
Getswerdersyl
De Getswerdersyl was de noordelijkste sluis van de Slachtedijk. In 1982 is de sluis gesloopt en op de plaats van de oude sluis staat tegenwoordig een groot herdenkingsmonument.
Franeker (Frjentsjer)
Elfstedenstad Franeker is een boeiende stad met haar rijke universiteitsverleden. Jarenlang werd deze stad bewoond door vele studenten. Daaronder waren bekende namen als Descartes.
Achlum
Achlum is een pittoresk dorpje aan de Achlumervaart. Wist je dat de alternatieve Elfstedentocht via deze vaart gaat? Ook de Slachtedijk loopt langs het dorp. Ontdek de vele rijksmonumenten te voet, te fiets of per boot.
Gertrudiskerk Achlum
De Hervormde kerk bevindt zich op een vrij hoge terp aan de Slachtedijk, oorspronkelijk gewijd aan de heilige Gertrudis. Rijksmonument.
Aylvapoldermolen Burgwerd
Deze poldermolen is om 1846 gebouwd en in 2000 herbouwd.
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Fresco in de Sint Martinuskerk
In de Sint Martinuskerk in Boazum is bij een restauratie een bijzondere fresco ontdekt. De uit de 12e eeuw stammende kerk vertoont een afbeelding van een baardloze Jezus. Zeer bijzonder. De kerk zelf is één van de oudste Romaanse kerken in Friesland.
De Swette
De Swette werd gegraven als afwaterings- en grenssloot tussen de regio’s Oostergo en Westergo nadat de Middelzee was dichtgeslibt.
Park Jongemastate
“Ik voel mij soms net een schatzoeker, zegt vrijwilligster Alice Jongbloed. Elk voorjaar word ik weer verrast door de mooie stinzenplanten. Is het niet prachtig?” Het kleine park is een uitzonderlijke verschijning in het Friese Landschap. Mid...
Raerd (Rauwerd)
Ontdek Raerd, een Fries terpdorp dat rust, ruimte en saamhorigheid uitstraalt.
- 33
- 19
- 69
- 12
- 15
- 16
- 96
- 32
- 35
- 28
- 06
- 25
- 10
- 46
- 69
- 50
- 89
- 13
- 73
- 12
- 18