Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

Herdenkingsroute rondom Joure | Fietsroute

(32.3 km)

Deze fietsroute komt langs verschillende herdenkingspunten van de Tweede Wereldoorlog rondom Joure. Hij route is gemaakt door Stichting Nationale Herdenking Joure.

De route begint in Joure, dan fiets je naar Haskerhorne, Sintjohannesga, Scharsterbrug en weer terug naar Joure. Je komt meer te weten over straatnamen: wie die personen waren en wat ze hebben betekend in de oorlog. Onder andere Hotze Brouwer, Peter Tazelaar, Richard Jung en Jetze Veldstra.

Deze route wijkt af van de knooppunten, houd hiervoor de kaart in de gaten of volg de routebeschrijving. 

80 jaar vrijheid
In 2024 en 2025 vieren en herdenken we dat Nederland 80 jaar geleden werd bevrijd. Door middel van deze route houden we de geschiedenis in leven. "Opdat we niet vergeten".

Lokaasjes op dizze rûte

Joure (De Jouwer)

Joure is het dorp zonder stadse fratsen.

Joure (De Jouwer)

Gedenksteen Hervormde Kerk

Aan de noordelijke muur van de toren van de hervormde kerk (Hobbe van Baerdt Tsjerke) bevindt zich een herdenkingsmonument, aangebracht door de beeldhouwer Nico Onkenhout uit Amsterdam.

Gedenksteen Hervormde Kerk Gedenksteen

Geert Knolweg

Geert Knol, geboren op 17 november 1911, was een Jouster marechaussee die een aanzienlijke rol speelde in het Friese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geert Knolweg

Hotze Brouwerstraat

Hotze Brouwer, geboren op 28 mei 1910, nam actief deel aan illegale activiteiten, waaronder het vervoeren en opslaan van wapens voor de verzetsstrijders in Haskerland.

Hotze Brouwerstraat

Wapendroppings in Friesland - Haskerhorne

'De worm heeft rode haren', 'Doe de groeten aan Jozef'. Met dit soort slagzinnen werden wapendroppings aangekondigd.

Wapendroppings in Friesland - Haskerhorne

Peter Tazelaarpad

Peter Tazelaar, een landelijk bekende verzetsstrijder, heeft samen met Erik Hazelhoff Roelfzema en Chris Krediet zendapparatuur geleverd om contact te houden tussen bezet Nederland en Verenigd Koninkrijk.

Peter Tazelaarpad

Monument Richard Jung

Richard Jung werd geboren op 27 februari 1911 te Reichenberg in Tjechië. Hij was rangeerder bij de Tsjechische Spoorwegen en pleegde sabotage tegen het Duitse leger.

Monument Richard Jung

Tragedie Tjeukemeer

Op 14 oktober 1940 vond hier een tragedie plaats.

Tragedie Tjeukemeer

Jetze Veldstraweg en monument

Jetze B. Veldstra, een dappere verzetsstrijder, engageerde zich in illegaal verzet en bood hulp aan talloze onderduikers.

Jetze Veldstraweg en monument

Uilke Boonstralaan

Uilke Boonstra, geboren op 9 januari 1899, was niet alleen een bekwame architect bij de gemeentewerken van Haskerland, maar ook een bekend Friese verzetsstrijder. Hij organiseerde verschillende overvallen en richtte een knokploeg op om zich te verzetten tegen de Duitse bezetters.

Uilke Boonstralaan

Joure (De Jouwer)

Joure is het dorp zonder stadse fratsen.

Joure (De Jouwer)

Beschrijving

Joure (De Jouwer)

Joure is het dorp zonder stadse fratsen.

Joure (De Jouwer)

De fietstocht begint bij de Hobbe van Baerdt Tsjerke in Joure.

Volg de Midstraat helemaal tot aan het einde. Deze weg gaat over in De Merk. En vervolgens kom je op de Geert Knolweg.

Ga nog steeds rechtdoor. Je komt vanzelf bij de Ovonde. Ook hier ga je rechtdoor, blijf de Geert Knolweg volgen, op het fietspad. Je steekt de weg over bij Knooppunt Joure en blijft rechtdoor fietsen. Je passeert twee rotondes (knooppunt Joure).

Bij de tweede rotonde fiets je nog steeds rechtdoor, waarna je rechts af gaat richting Haskehorne.

Voor de kerk sla je rechtsaf. De derde straat links is de Hotze Brouwerstraat.

Ga rechtdoor het dorp uit op de Haulsterweg. Sla de eerste weg linksaf, de Bosweg op. In de bossen waar je nu fietst was vroeger de 'droppingsplaats'. Er bevindt zich hier ergens een monument in de bossen, maar deze is moeilijk te vinden.

Aan het eind van de Bosweg houd je links aan. Ga over het bruggetje rechtdoor het Peter Tazelaarpad op. Volg de weg langs het water van de Feanskieding.

Op een gegeven moment kom je rechts een bruggetje tegen (fietsknooppunt 78). Fiets daar overheen richting St. Johannesga. Volg de weg de Kadijk en sla de eerste straat links af: de Kerkhoflaan op. Aan de rechterhand is een kerkhof met oorlogsgraven. Voorheen was hier ook het graf van Richard Jung. Deze is in 2000 verplaatst naar Loenen. Wel staat er een informatiebord over Jung.

Sla aan het einde van de weg rechtsaf (de Streek op) en neem de 1e weg weer links (de Molenstelle op).

Op de T-splitsing ga je rechts (Hoge Dijk op) waarna je rechts aanhoudt de 'Pôlle' op. Op de T-splitsing ga je rechts af, de Kleine Weg op. Fiets rechtdoor tot aan de T-splitsing. Sla hier linksaf, de Kerkweg op. 

Fiets rechtdoor links het water totdat je niet meer verder kunt. Links bevindt zich het Tjeukemeer.

Ga rechtsaf de Meerweg op en meteen de 1e links de Skrédyk op. Fiets rechtdoor. Op de T-splitsing zie je de Jetze Veldstraweg.

Sla hier rechtsaf tot aan de kerk van Ouwsterhaule. Hier vind je het monument van Jetze Veldstra.

Neem dezelfde weg weer terug (Jetze Veldstraweg) en fiets helemaal rechtdoor tot aan de kruising Lytse Polder en Sluisweg (bij Oldeouwer).

Ga rechts de Sluisweg op en volg dit pad tot aan Scharsterbrug (houd zoveel mogelijk links aan. Je fietst langs de Scharsterrijn en gaat onder de Scharsterrijnbrug door). 

In het dorp Scharsterbrug ga je bij de brug eerst rechtsaf en gelijk links weer het fietspad op. Dit fietspad aanhouden langs de Scharsterrijn om vervolgens bij de Put van Nederhorst en de Langweerder Wielen uit te komen.

Fiets alsmaar rechtdoor (om Put van Nederhorst heen), onder de A7 door naar de Tramwei. 

Sla rechtsaf richting Joure.

Bij de tweede rotonde die je tegenkomt ga je linksaf de Harddraversweg op.

Neem de eerste straat rechts de 'uilke Boonstralaan'.

Sla vervolgens links af de Pastorielaan in en fiets rechtdoor richting de Midstraat in Joure. Dit is de straat waar je de fietstocht bent begonnen. Links in de Midstraat vind je de 'Hobbe van Baerdt Tsjerke'. 

Joure (De Jouwer)

Joure is het dorp zonder stadse fratsen.

Joure (De Jouwer)