Sneekermeer-Tjeukemeer route
Een mooie rit over 150 km ruim om de meren Snekermeer en Tjeukemeer.
Via Warten ga je richting Grou. Dit dorp is bekend om de watersport. Het ligt aan Nationaal Park De Alde Feanen in het midden van Friesland.
Na Grou ga je via een kronkelige binnenweg richting Akkrum. Dan op naar Joure over een mooie binnenweg langs het Sneekermeer. Je rijdt binnendoor naar Echtenerbrug. Hier kan je even pauzeren aan het water. Dit dorp ligt aan het Tjeukemeer.
Verder gaat de rit door Langelille over een mooie slingerweg. Je rijdt naar Slijkenburg en daarna richting Kuinre. Na Kuinre via een 60 km weg op naar Lemmer. Vervolgens rijd je naar de mooie omgeving richting Langweer. Je gaat over de pont die je over de Langweerdervaart overzet naar Sneek. Van daar uit ga je binnendoor weer terug naar Warten.
Lokaasjes op dizze rûte
Begjinpunt
Leechlân
9003 Warten
Navigeer naar startpunt
Wartena (Warten)
Het centraal in Friesland gelegen watersport dorp Warten ligt in de onmiddellijke nabijheid van een van de mooiste natuur- en recreatiegebieden van Friesland, namelijk Nationaal Park De Alde Feanen. Museum Warten is ook zeker een bezoek waard!
Grou (Grouw)
Grou is een toeristisch maar karakteristiek watersportdorp middenin Friesland met een gezellig centrum.
Akkrum (Akkrum)
Akkrum is een leuk watersportdorp in het midden van het Friese merengebied, vlakbij Nationaal Park de Alde Feanen.
Terherne (Terhorne)
Terherne staat bekend als Kameleondorp en is een eiland in het Sneekermeer. Aan de ene kant vind je het meer en aan de andere kant de Terhernster poelen.
Kameleon Terherne
In het Kameleondorp, daar komen de verhalen tot leven. Ben jij een echte avonturier? Stap dan in de voetsporen van Hielke en Sietse en kom naar Terherne.
Sneekermeer (Snitser Mar)
Het Sneekermeer (Fries en officieel: Snitser Mar) is uiteraard bekend van de Sneekweek, de jaarlijkse zeilwedstrijden die hier op het meer gehouden worden.
Museum Joure
Museum Joure is een verrassend maakmuseum. Beroemd middelpunt op het historische industrieterreintje is de eerste fabriek van Douwe Egberts. Maar ook de fotogenieke Metaalfabriek, authentieke Drukkerij en Friese Klokkenmakerij zijn de moeite waard.
Nannewiid
Het Nannewiid is samen met de Douwe Pôlle en het Lytse Wiid een waardevol natuurgebied. Het is van oorsprong een moerassige wildernis. Het veranderde toen de turfgravers van Giethoorn hier turf staken.
Zwerfkei Rottum
In Zuidwest Friesland, bij Rottum, ligt de grootste zwerfkei van Friesland. Tijdens de Saale-ijstijd 200.000 jaar geleden is de steen met het ijs meegevoerd vanuit het gebied Uppland in Zweden.
Klokkenstoel Rotstergaast
Houten klokkenstoel met helmdak in Rotstergaast uit 1722.
Oosterschar
Ten zuidwesten van Joure ligt een laagveenmoeras Oosterschar, in het Fries Easterskar genaamd. De natuur bestaat o.a. uit oude petgaten welke ontstonden door veen opgravingen.
Tjeukemeer (Tsjûkemar)
Het Tjeukemeer (Fries: Tsjûkemar), is het grootste binnenwater van Friesland.
Het Brandemeer
Meer in Delfstrahuizen. Staat bekend om haar riet, wat in de winter wordt gemaaid en groeit in het voorjaar en pluimt in het najaar. Het Brandemeer is een POI in de route
Delfstrahuizen-Echtenerbrug
Delfstrahuizen vormt samen met Echtenerbrug een tweelingdorp aan de rand van het Tjeukemeer.
De Tjonger
De Tjonger (ook wel De Kuinder in het Stellinwerfs) is een oud riviertje dat door Zuidoost Friesland loopt van grofweg Kuinre naar Oosterwolde. Het is onderdeel van de oude Turfroute, die nu voor recreatievaart toegankelijk is.
Slijkenburgerschans
Van de Slijkenburgerschans is helaas niets meer te zien. In 1993 is er een monument en een kanon in de berm bij een boerderij geplaatst, ter nagedachtenis aan de schansentijd.
Kuinderschans
Vroeger lag het Overijsselse Kuinre aan het water van de Zuiderzee, al in de twaalfde eeuw werd hier een burcht gebouwd. De Kuinderschans kwam er in 1581 om Friesland te beschermen tegen het Spaanse leger.
Lemmer (De Lemmer)
Lemmer is de ultieme combinatie van strand, gezelligheid en UNESCO Werelderfgoed
Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgraf
Je fietst er zomaar aan voorbij, vooral door de hoge bomen er omheen. Maar afstappen is de moeite waard, dit rijksmonument bestaande uit klokkenstoel, begraafplaats met praalgraf.
Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgraf
Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgraf
Straatweg 3
8535 WG Eesterga
Klokkenstoel Follega
De klokkenstoel met helmdak staat op een klein rond kerkhof. In de klokkenstoel hangt een klok van P. van den Ghein uit 1596 met een diameter van 78 cm.
Klokkenstoel Doniaga
Op het verhoogde kerkhof, omzoomd met een bomen, staat de klokkenstoel van Doniaga. In de klokkenstoel hangt een door Aernt Butendiic gegoten luidklok uit 1460.
Sint Nicolaasga (Sint Nyk)
Sint Nicolaasga is een dorp gelegen tussen de bossen, het Tjeukemeer en de Langweerder Wielen.
Klokkenstoel Legemeer
De klokkenstoel van Legemeer staat op een door een gracht omringd kerkhof. De klokkenstoel uit 1720 is door een herfststorm in 1972 verwoest, en daarna in dezelfde stijl herbouwd.
Langweer (Langwar)
Langweer is een echte watersport bestemming. Vanuit dit centraal gelegen dorp in het Friese merengebied, kun je in alle richtingen varen.
Veerpont Langweerdervaart (Langweer)
-De pont vaart op feestdagen volgens de zondagsdienstregeling.
Sneek (Snits)
Elfstedenstad Sneek is een levendige stad in Zuidwest Friesland met een groot winkelaanbod en vele gezellige terrasjes in het centrum.
Streek De Lege Geaen (De Lage Landen)
De Streek De Lege Geaen is een ingepolderd gebied van de mondeling van de voormalige Middelzee die dwars door Friesland liep. De streek bestaande uit verschillende terpdorpjes net boven Sneek.
Wergea (Warga)
Wargea een bruisend en pittoresk terpdorp in het hart van Friesland. Ontdek de rijke geschiedenis en breng een bezoek aan Museum 't Ald Slot en de theaterkerk de Bidler. Geniet van de gastvrijheid van de horecagelegenheden die het dorp te bieden heeft.