Ja, ik wil!
Leeuwarden
In Ja, ik wil! vind je zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in Nederland.
Sjoch alfêst efkes
Dit najaar brengt het Fries Museum een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in Nederland. Het museum neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd, van de 18e eeuw tot nu, op zoek naar de essentie van de bruidsjurk. Aan welke modes en tradities was de jurk onderhevig? Waar komt de ‘witte’ bruidsjurk, zoals we die nu kennen, vandaan? En wat zegt de jurk over de draagster? Ja, ik wil! is van 14 september 2024 tot en met 16 februari 2025 te zien in Leeuwarden.
In de tentoonstelling, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX en met grafische vormgeving van Dana Dijkgraaf Design, wordt een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil! ontdek je zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van beauty content creator en presentatrice Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat.
Topstuk: trouwjurk van Koningin Máxima
Een van de topstukken uit de tentoonstelling is de trouwjurk van Koningin Máxima, waarin ze op 2 februari 2002 het jawoord gaf aan (toen) prins Willem-Alexander. Het Italiaanse modehuis Valentino creëerde voor de prinses een ivoorkleurige mikadozijden jurk met lange mouwen, een opstaande hals en een vijf meter lange sleep.
Ja, ik wil trouwen in het Fries Museum!
In het kader van deze tentoonstelling bieden wij samen met de Gemeente Leeuwarden de mogelijkheid om in het museum te trouwen. Zeg jij binnenkort 'ja' in het Fries Museum? We verwelkomen jullie met liefde op zaterdag 14 september (tijdens de opening van Ja, ik wil!) en zaterdagavond 28 september (tijdens Museumnacht). Klik hier voor meer informatie.
Bruiklenen
Naast jurken uit eigen collectie, zijn in de tentoonstelling bijzondere trouwjurken te zien van Kunstmuseum Den Haag, Huis Van Gijn, Rijksmuseum, Museum Rotterdam, Amsterdam Museum, Centraal Museum, Nederlands Openlucht Museum, bruidsmodezaak Koonings The Wedding Palace, diverse ontwerpers en privécollecties.
Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin nog dieper wordt ingegaan op de geschiedenis van de trouwjurk in Nederland. Het voorwoord is geschreven door voormalig stijlredacteur bij de Volkskrant Cécile Narinx. Het boek is vanaf 14 september te koop in de museumwinkel en webshop van het Fries Museum.