Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

9x landschapskunst in Friesland

| Signe-Sanne Oortgijsen

Ontdek de unieke wereld van landschapskunst in Friesland, waar kunst en natuur naadloos in elkaar overvloeien. Van indrukwekkende kunstwerken die opgaan in het Friese landschap tot creatieve projecten die de geschiedenis en cultuur van de regio weerspiegelen.

Deze kunstvorm biedt een verrassende manier om de rijke natuur en tradities van Friesland te beleven. Laat je inspireren door negen bijzondere voorbeelden van landschapskunst die je meenemen op een ontdekkingsreis door deze bijzondere provincie.

wachten op hoog water

Twee reusachtige dames staren over de Waddenzee. Het tij keert, de zon gaat op en onder. De ene dame is wat dikker en de andere wat mager. Ze staan voor de veranderlijkheid van het leven. Lees ons interview met de kunstenaar Jan Ketelaar op bekijk direct waar je deze prachtige vrouwen kunt vinden.

Bekijk deze locatie
Van Niels Lahuis ontvangen op 24-6-2020 in mailbox van Wouter Hoekman in overleg met Karin Hofmeijer. ^WH

de dobbepaarden

Een kudde paarden zocht hoger gelegen gebied toen de herfststorm hun weidegrond onder water zette. Een groep amazones kon met eigen paarden de kudde naar vaste grond leiden. Deze reddingsactie werd wereldnieuws. De foto in de dobbe is zowel een gedenkteken als een kunstwerk. 

Bekijk de locatie

3. Geologisch monument Bouwepet

Amateur geoloog Jan Faber gaf zijn verzameling zwerfkeien uit Scandinavië terug aan de natuur. Het geologisch monument heeft de vorm van die landen gekregen en elke steen ligt in het land van herkomst. Het kunstwerk is ook het start en eindpunt van een wandelroute langs andere zwerfkeien.

Bekijk de locatie

4. park vijversburg

Van oudsher een state met omliggende tuinen, inmiddels een landschapsarchitectuur waar verleden en heden samenkomt. Park Vijversburg nodigt jong en oud uit om te wandelen, te verwonderen, verdwalen en te spelen.

Ontdek de locatie

5. beeldenroute beetsterzwaag

Veertien beuken en eiken vertellen oude Friese volksvertellingen en sagen. In hun stammen zijn figuren uitgezaagd en samen vormen ze een beeldende wandelroute. Het Spook van de Langesloot, Grutte Pier en andere mythische verhalen zijn opgeschreven in het boekje ‘Als Bomen Konden Spreken’.

Ontdek de route

6. 11fountains

Dit rijtje is niet compleet zonder de grootste beeldentuin van Europa. Als je de 11fountains nog niet kent, zijn we blij dat je deze pagina gevonden hebt. 11 beelden in 11 steden door 11 internationale kunstenaars met 11 wandelroutes. Waar wacht je nog op?

Ontdek de locaties
De grote visfontein in Stavoren tussen de de boten in de haven.

7. uitkijktoren 'de 7'

De prijswinnende toren van Dick de Haan is ontworpen om één te worden met het landschap. Daarnaast is hij hoogtevrees vriendelijk. Door de knik zie je niet echt hoe hoog je bent en zo kan iedereen genieten van het uitzicht over de bossen van het Drents Friese Wold.

Ontdek de locatie

8. gates of light

Friezen noemen de Afsluitdijk ook wel hun oprijlaan naar huis. En als je in het donker naar huis rijdt is het heel fijn dat er verlichting is. De vormen van de sluizen worden opgelicht door de koplampen van voorbijgaande auto`s. Gates of Light is een installatie van kunstenaar Daan Roosegaarde.

Ontdek de locatie

9. de dijktempel

Een deel van de dijk lijkt opgetild op pilaren die verwijzen naar de vorm van een vrouw, breed in de heupen en smal in de schouders. Het monument op de zeedijk bij Marrum is gemaakt door kunstenaar Ids Willemsma en is uit de wijde omgeving te zien. Zowel van dichtbij als veraf is het tempeltje een kijkje waard.

Ontdek de locatie