Spoedcursus Frysk yn Fryslân
Alles wat je wilt weten als je naar Friesland komt. Alles om je een beetje Fries te voelen.
In Friesland hoor je een andere taal, de tweede taal van Nederland. Geen dialect of accent, een moedertaal die je in het dagelijks leven overal hoort. In de supermarkt, op straat, maar ook in de rechtbank, op school, en in het provinciehuis drukken de friezen zich uit in hun eigen taal.
Fryske feitjes
Hartjes of pompeblêden
Heb je altijd gedacht dat er harten staan afgebeeld op de Friese vlag? Niets is minder waar. Deze harten zijn eigenlijk pompeblêden, de bladeren van de waterlelie. In de Middeleeuwen bestond Friesland uit zeven gewesten: Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Ost-Friesland, Eemsgebied, de Wezer. Voor elk gewest staat een pompeblêd afgebeeld op de Friese vlag. En de strepen in blauw en wit staan voor de wateren: Zuiderzee, Eems en Wezer.
Alvast een paar Fryske wurden - om te leren
-
Kletterdei
is de dag dat de 11fountains weer aan gaan. Op die dag gaan ze weer ‘klateren’ en in het Frysk heet dat dan kletterdei, klaterdag.
-
Fierljeppen, Keatsen en Skûtsjesilen
zijn drie typisch friese sporten. Kaatsen scheelt maar 1 letter met het Nederlandse woord en zegt dus genoeg. Misschien heb je wel eens gehoord van de vrachtschepen, de Skûtsjes, en vind je het dus logisch dat zeilen daarvan vertaalt als Skûtsjesilen. Tot slot ontleden we Fierljeppen. Fier is ver en ljeppen kent dezelfde stamvader als het Engels woord leap. Het betekent dus springen of je ergens overheen lanceren.
-
Ljipaaisykje
zoeken naar een kievietseitje is een traditie die er inmiddels juist voor zorgt dat de vogels en hun eieren beschermd blijven. In het vroege voorjaar wordt er gezocht. De nesten markeren helpt de boeren om er omheen te maaien.
-
Wjerspegelje
‘Wjerspegelje’ betekent weerspiegelen en is een project waarin Fryske gedichten die je kan lezen tijdens het handenwassen op de spiegels geplaatst werden. Op meer dan 200 locaties over de hele provincie te vinden in de gastvrijheid sector, bibliotheken, scholen en gemeentehuizen.
-
griene tsiis
Bûter, brea en griene tsiis; wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries. De 16de eeuwse Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, gebruikte dit als wachtwoord om de Friezen van de niet-Friezen te onderscheiden.
-
Tsjoch!
Dit woord neem je lekker mee naar huis. Het is proost in het Frysk.
Het vuur van de Friezen
Bekend van TV
Huub Stapel en Nynke de Jong doken voor het programma 'Vuur van de Friezen' in de geschiedenis van het Friese volk en de Friese identiteit. Hoe heeft dit volk eeuwenlang zo'n grote invloed kunnen uitoefenen? Ontdek het in de serie!
Bekijk nuLeer een beetje Frysk - bekijk de mogelijkheden
Taal fan it hert
Stap 1
Bestel het gratis boekje Taal fan it hert. Je kan ook de pdf versie downloaden er er is een app die het boekje aanvult.
Ontvang het boekje
Onthoud dit dondersgoed
Stap 2
It kin net betekent: het kan niet
It kin krekt betekent: het kan net
Het kan je leven redden als je het ijs op gaat…
Stap 3: Zing mee met Friese hits zoals
Kursus
Stap 4
Volg de taalcursus bij Afûk. Je kan hier ook boeken kopen van Friese schrijvers of vertaalde klassiekers. En luister of kijk naar de uitzendingen van de regionale tv-zender Omrop Fryslân.
Meer over de taalcursus
Gefeliciteerd je hebt de spoedcursus voltooid. Het is tijd om Fryslân te ontdekken.
Ontdek de Elf steden, de routes, het rijke cultuur- en watersportaanbod en de evenementen.