Seeing stars: het licht uit in Franeker om de sterren te zien als erfgoed
De sterren bewonderen in jouw eigen straat. Het klinkt als een sprookje, maar de Friese stad Franeker maakt dit mogelijk door de lichten uit te schakelen in het project Seeing Stars. Op deze manier brengen Daan Roosegaarde en Unesco Nederland de sterren terug om een diepere verbinding te laten voelen met elkaar, iets wat we hebben gemist tijdens de pandemie.
Seeing Stars is een oproep aan steden over de hele wereld; Unesco Nederland streeft ernaar om het ervaren van de sterren als een vorm van universeel erfgoed te erkennen.
seeing stars
De film is vanaf 14 december 2021 te zien op Friesland.nl en via de website van Studio Roosegaarde. De film is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de inwoners van en bedrijven in Franeker, Unesco Werelderfgoed Nederland en Studio Roosegaarde. Speciaal voor dit project is alle niet-essentiële verlichting uitgeschakeld om mensen opnieuw het prachtige licht van de sterren opnieuw te laten ervaren.
Bekijk de filmSterrenstad Franeker
Niet voor niets is Franeker de aangewezen plaats voor deze primeur. Seeing Stars weerspiegelt hier de astronomische geschiedenis van deze stad. Franeker staat bekend om het oudste werkende planetarium ter wereld, het Eise Eisinga Planetarium. In het historische centrum vind je ook De Oortwolk fontein van 11fountains, een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Bovendien ligt de sterrenstad aangrenzend aan de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Hier heb je nog toegang tot een ongerepte sterrenhemel en vind je de enige twee Dark Sky Parken in Nederland.
“ Ik realiseerde me dat we elke nacht een bijzondere, maar verborgen lichtvoorstelling hebben. Seeing Stars brengt de sterren terug in jouw eigen straat. ”
Daan Roosegaarde, Kunstenaar
Meer dan 80% van de wereldbevolking leeft onder een licht vervuilde hemel waardoor de schoonheid van het universum niet kan worden gezien. Maar er is een oplossing. “Iedereen zou het recht moeten hebben om de sterren te zien. Sterren kijken maakt dat je je verbonden kunt voelen met de immense kosmos, maar ook met elkaar. Het is een vorm van gemeenschappelijk en universeel erfgoed waar ik me graag voor inzet. Seeing Stars is een belangrijke stap hierin.” - Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.
UNESCO, Nacht van het Wad, Earth Hour en de International Dark-Sky Association hebben al eerder gepleit voor momenten van duisternis om het welzijn van mens en dier te vergroten. Seeing Stars is onderdeel van deze beweging met een radicale première die bijdraagt aan de duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties. Het weerspiegelt ook de astronomische geschiedenis van Franeker door de sterren, zoals in de donkerte van het Waddengebied, terug te brengen naar de stad.
Credits: Fotografie door Albert Dros en Merel Tuk. Movie door Media.Monks en Studio Roosegaarde.
INTERVIEW DAAN ROOSEGAARDE
Lees het uitgebreide interview met Daan Roosegaarde over dit prachtige project in Franeker op de site van Visit Wadden waar je ook veel informatie over donkerte kunt vinden.
Lees het interview“ Ik ben zo trots om alle lichten in onze stad uit te schakelen zodat we de sterren kunnen zien, en ons meer verbonden kunnen voelen met elkaar. ”
Marga Waanders, burgemeester Franeker