In vier dagen langs UNESCO Werelderfgoed in Friesland
De UNESCO Werelderfgoed Camperroute
Als je van vrijheid en reizen houdt dan is de kans groot dat je graag op pad gaat met een camper. De onafhankelijkheid en het knusse gevoel van je huis meenemen de weg op, is uniek voor camperen. En juist daardoor kan je het hele jaar eropuit trekken. Ook voor een korte vakantie dicht bij huis. Friesland nodigt je uit om de UNESCO Werelderfgoedroute te ontdekken. In een paar dagen rijd je langs de unieke locaties en gebieden in het noorden van Nederland.
Verken de route hierWat is UNESCO Werelderfgoed?
UNESCO is het meest bekend om het Werelderfgoedverdrag en de Werelderfgoedlijst. Het verdrag uit 1972 heeft als doel om erfgoed van unieke en universele waarde beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Niet elk werelderfgoed is per se mooi, maar alle zijn op een bepaalde manier uniek, van groot belang voor iedereen en onvervangbaar.
Er zijn in Nederland twaalf van deze erfgoederen te vinden, en de meeste daarvan liggen in de provincie Friesland. En haar hoofdstad Leeuwarden is ook nog eens benoemd als een UNESCO City of Literature. Dit zijn steden die taal en literatuur hoog in het vaandel hebben staan. De Friezen spreken namelijk hun eigen taal, it Frysk, de tweede officiële taal van Nederland en dat merk je als je de provincie bezoekt.
Bezoek vier werelderfgoederen in vier dagen
Het Woudagemaal in Lemmer
Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. In 1920 draaide het gemaal voor het eerst op de kracht van stoom om bij hoge waterstanden het overtollige water weg te pompen. De taak van het water op peil houden voert het tot op de dag van vandaag nog steeds uit. Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier machines met vier machtige vliegwielen, samen drijven ze acht ronde pompen aan die per dag ongeveer zes miljoen m³ water verplaatsen. Ze hebben wel even zes uur nodig om op te warmen, maar dan draait de bijna honderd jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht. Twee keer per jaar wordt het gemaal sowieso opgestart, in het voorjaar en in het najaar. Een bezoek aan het Woudagemaal valt goed te combineren met een wandeling in de omgeving. Je komt niet alleen door een mooi natuurgebied maar komt ook meer te weten over de geschiedenis van deze plek: de verdwenen boerderij en de archeologische vondsten.
Onderweg kan je de volgende drie plekken bekijken:
De Waddenzee bij Zurich
Het grootste getijdengebied ter wereld en UNESCO Werelderfgoed, onze Waddenzee. Hier vind je de groene kust met haar dijken en kwelders, waar de vogels uit de hele wereld komen om te broeden. Maar ook de uitgestrekte zee, die tijdens eb in een eindeloze vlakte verandert waar je jezelf kan kwijtraken én weer vinden. Hier kan je gaan wadlopen, maar ook de waddenkust en de Waddeneilanden zijn de moeite waard om te bezoeken. Het is moeilijk te bevatten dat zo’n modderige deurmat als deze van Nederland, Duitsland en Denemarken nergens anders ter wereld te vinden is. Althans niet op deze schaal. Geniet er daarom maar gewoon van bijvoorbeeld starend vanaf de dijk.
Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker
Het Planetarium in Franeker is in 2023 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Amateurastronoom Eise Eisinga bouwde het zonnestelsel na tussen 1774 en 1781 in het plafond van zijn grachtenhuis. Dit is het enige nog werkende planetarium ter wereld. Het is een klokwerk waarop je tot op de dag van vandaag de datum en de stand van de planeten kan aflezen. Het is volledig op schaal gemaakt, met houten peggen en spijkertjes die het raderwerk vormen op de zolder. Het museum vertelt het verhaal van de wolkammer die besloot om het plafond in de woonkamer om te toveren tot een planetarium.
Bezoek onderweg ook de volgende drie plekken:
Combineer je bezoek met de volgende drie plekken:
Koloniën van Weldadigheid
Veenhuizen ligt in Drenthe en was van oorsprong een gevangenisdorp en één van de zeven Koloniën van Weldadigheid. Wellicht ken je de bestseller ‘Het pauperparadijs’ van Suzanna Jansen, dat zich afspeelt in dit gebied. Je bevindt je hier op de onzichtbare grens tussen Friesland en Drenthe. Het Friese Appelscha ligt tussen het Drentse Veenhuizen en Frederiksoord en is dus ook onderdeel van het werelderfgoed. Niet voor niets zijn de Koloniën van Weldadigheid in 2021 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed; de landbouwkoloniën voor armoedebestrijding hebben een uitzonderlijke waarde voor de mensheid.