Van voedselbos tot fine dining
Voor deze editie van Van Friese Bodem bezoek ik twee plekken waar lokaal en duurzaam hand in hand gaan. Eerst struin ik door Voedselbos De Iest, een levendig ecosysteem vol smaak en seizoensgroenten. Daarna rijd ik door naar restaurant Mearkas, waar chef Kees Meinderts kookt met wat het land hem geeft – en dat leverde hem al een groene Michelinster op. Een verhaal over doen, durven en proeven.
Voedselbos De Iest
Tussen de groene weelde van het Friese landschap ligt een verborgen parel: Voedselbos De Iest. In 2022 begonnen drie Friese pioniers – Haaije Haarsma, Jesper en Arno Veenstra – aan hun droom. Dit bijzondere stukje natuur verandert stap voor stap in een levendig ecosysteem, waar insecten, vogels en planten samenkomen in natuurlijke harmonie.
Hier draait alles om biodiversiteit en duurzaamheid. Er is een moestuinlaag met seizoensgroenten en kruiden, en struiken die rijkelijk frambozen, aalbessen en bramen geven. Daarnaast staan er allerlei lage én hoge fruit- en notenbomen. Een inspirerende plek waar je ziet hoe voedsel ook zonder kunstmatige fratsen verbouwd kan worden.
Een prachtige bron van ingrediënten voor chefs die graag werken met eerlijke, pure producten. Samen met chef Kees Meinderts oogst ik in de moestuin prei voor straks.
Mearkas - duurzaam fine dining op een unieke locatie
Een korte rit door het karakteristieke Friese coulissenlandschap brengt je bij Mearkas, een restaurant waar duurzaamheid en gastronomie op een eigenzinnige manier samenkomen. De kas waarin Mearkas huist, is omringd door een moestuin en kijkt uit op een groene weide.
En wie na het diner liever niet meer naar huis rijdt, rolt zo een luxe glampingtent in. Met een speciaal arrangement maak je van je diner een mini-retraite in het groen – eten, slapen en wakker worden op één plek.
“ Duurzaamheid betekent voor ons niet dat we geen vlees of vis serveren. Het gaat erom waar het vandaan komt en hoe het is gehouden ”
Kees Meinders, Mearkas
Hoewel Mearkas nog geen jaar open is, heeft het restaurant nu al een bijzondere erkenning gekregen: een groene Michelinster. Chef Kees Meinderts licht toe: “We doen gewoon wat wij doen. Bij Mearkas werken we op een toegankelijke manier met duurzaamheid, zonder opdringerig te zijn. Het zit niet alleen in de gerechten, maar in onze hele manier van ondernemen. Zo hebben we bij de bouw van het restaurant zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gebruikte materialen.”
Bij Mearkas draait duurzaamheid niet om het volledig vermijden van dierlijke producten, maar om het maken van bewuste keuzes. Chef Kees: “Duurzaamheid betekent voor ons niet dat we geen vlees of vis serveren. Het gaat erom waar het vandaan komt en hoe het is gehouden.” Zo ontstaat er een eerlijke balans tussen plantaardige en dierlijke ingrediënten.
De gerechten zijn verfijnd en vol karakter. Het menu beweegt mee met het seizoen en is afgestemd op wat op dat moment op z’n best is. Je proeft dat er met aandacht is gekookt – en met overtuiging.
Meer ontdekken?
Op nog geen kwartier rijden van Mearkas ligt Wijngaard De Frysling – een plek waar ik eerder al enthousiast over schreef. De wijnen? Die zijn écht de moeite waard. Zin in meer smaakverhalen? Duik dan eens in de andere Van Friese Bodem blogs en ontdek hoe verrassend culinair Friesland kan zijn.