Ga naar inhoud

Winters wandelen in de Noardlike Fryske Wâlden

Wandelen in de winter? Nationaal landschap De Noardlike Fryske Wâlden - ook wel bekend als het best bewaarde geheim van Friesland - is een mooie bestemming voor een winterwandeling. Want zelfs nu het groen is verdwenen en de meeste dieren hun schuilplaats hebben opgezocht is dit landschap verrassend smûk.

Waar?

Ze zijn onderdeel van de Friese Wouden, een gebied in het oosten van Friesland. Wat hier meteen opvalt zijn de boomwallen die het landschap opdelen in een lappendeken.

De Noardlike Fryske Wâlden liggen tussen Dokkum en Drachten.

Coulisselandschap

Een duik in de geschiedenis leert dat het precies deze boomwallen zijn die de streek zijn kenmerkende karakter geven. De bomen, elzen, werden in de middeleeuwen door boeren in een rij langs de sloot geplant en waren vooral bedoeld als veekering en eigendomsgrens. Tussen de bomen was er ruimte voor struiken zoals kamperfoelie en bramen. De elzensingels vormen samen met de houtwallen het coulisselandschap. Zoals de coulissen in de schouwburg een veilige plek zijn voor toneelspelers, zo zijn ze in de natuur voor dieren en insecten een perfecte plek om te schuilen.

volle glorie

Sinds 2018 loopt er door de Noardlike Fryske Wâlden een lange afstandswandeling van 165 kilometer. Deze route staat beschreven op wandelnet.nl Je kunt de wandeling in etappes lopen. De eerste etappe is 9,5 kilometer en tijdens deze wandeling beleef je de Wâlden in zijn volle glorie. Goede wandelschoenen of laarzen zijn in de winter aan te raden, want hier loop je nog op zandpaden en veldwegen.

Elzen en braamstruiken

Etappe 1 start in het buurtschap Quatrebras. Zodra je de Rijksstraatweg verlaat om het Terluinslaantje in te slaan, loop je direct tussen de elzen en de braamstruiken. De rechte laan heeft overal mooie doorkijkjes. En die stilte. Heerlijk. Wanneer het betonpad overgaat in een zandweg heb je het gevoel echt terug te gaan in de tijd. Verderop duik je bij het Streekpad het bos in, meer Wâlden als dit gaat het niet worden. Dat het Streekpad in 2019 in de top 5 van Wandelroutes van het jaar stond verbaasd dan ook niets.

Wanneer het betonpad overgaat in een zandweg heb je het gevoel echt terug te gaan in de tijd

Aardige Wâldpiken

Het informatiebord onderweg vertelt ook iets over de bewoners van het gebied; het “Wâldfolk”, tegenwoordig nog steeds wel “Wâldpiken” genoemd. Hun handel en wandel bevond zich vroeger op het randje van de wet. En soms ‘krekt in bytsje der oer hinne’, er een beetje overheen. De Wâldpiken die ik tijdens de wandeling tegenkom zijn allemaal vriendelijk groetend en wanneer ik even moet zoeken naar de roodgele bewegwijzering van de route wijst een aardige, oudere meneer mij de weg: ‘Dêr moatst hinne famke.’ Om vervolgens met zijn spiksplinternieuwe klompen - van Scherjon’s Klompenmakerij, ligt ook op de route - weer op zijn fiets te stappen.

Wanneer je iets meer weet over de geschiedenis van dit gebied kijk je met andere ogen en gaat dit gebied echt leven. Het toneel is prachtig tussen de Friese coulissen. En in de zomer kom ik zeker nog een keer terug om bramen te plukken.